Alhoewel het voor
Dirk Vandenberk géén vakantiefoto is (hij woont en werkt immers in New York), plaatsen we deze toch, omwille van het jaargetijde, in deze rubriek. We laten hem het verhaal van Manhattenhenge zelf toelichten:
De plattegrond van Manhattan is voor het grootste gedeelte een dambordpatroon met avenues op een noord-zuid as en de straten op een oost-west as. Tweemaal per jaar gaat de zon onder in het verlengde van deze straten en dit zorgt voor een prachtige zonsondergang tussen de betonnen canyons van New York City.
Iemand heeft jaren geleden deze gebeurtenis Manhattanhenge gedoopt, naar het Stonehenge monument in Engeland. Door de aandacht die Manhattenhenge krijgt op sociale media zijn er elk jaar meer inwoners en vooral toeristen die dit fenomeen persoonlijk willen aanschouwen. Het beste zicht op deze zonsondergang heb je van in het midden van een straat wat het verkeer soms danig in de war stuurt.
Zaterdagavond was er in New York geen wolkje aan de lucht maar ver in het westen was er een grote wolk die ervoor zorgde dat deze Manhattenhenge in het water viel. (Dirk Vandenberk)