Van een afstandje ziet ze er misschien vredig uit, maar het kan flink tekeergaan op onze zon. Zo vinden er geregeld zonnestormen plaats. Die worden 'aangekondigd' door zonnevlekken.
Dat zijn de zichtbare onderdelen van actieve gebieden op de zon. Hoe meer zonnevlekken, hoe groter de activiteit van de zon, en hoe meer zonnestormen er losbarsten op onze ster. Hoe meer zonnestormen, hoe meer kans op noorderlicht bij ons.
Noorderlicht heeft Mario Vanoppen met zijn magische klik dan wel niet gefotografeerd, wel de zon met zonnevlekken erop. En de vogels die voorbij vliegen maken het plaatje helemaal compleet.
Zonnevlekken zien er met een beetje verbeelding uit als sproeten. Het zijn
koelere plekken op de zon, veroorzaakt door een concentratie van magnetische veldlijnen. 'Koel' is wel relatief. Zonnevlekken hebben een temperatuur die ongeveer 1000 tot 1500°C lager ligt dan die van hun omgeving, die 5500 à 6000°C heet is. Hierdoor zenden ze minder licht uit dan hun omgeving en zien we ze als donkere vlekken. Maar ook 'donker' is relatief. Een zonnevlek mag ten opzichte van de rest van de zon een donkere plek zijn, in het midden is die nog altijd 5000 keer zo helder als de volle maan. Daarom zijn zonnevlekken alleen zichtbaar wanneer de zon heel laag aan de hemel staat, en het best lukt dat bij nevelig weer als de zon flauw door de wolken heen zichtbaar is.