Daar waar de Vlaamse regering vrij drastisch bespaart op de cultuursector kiest het stadsbestuur van Lommel voor een héél andere weg, en i
nvesteert men volop in cultuur. Op de gemeenteraad vanavond werd een volledig nieuw subsidiereglement cultuur voorgelegd én goedgekeurd. Schepen Peter Vanderkrieken lichtte zes reglementen toe, waarvan er vijf over subsidiëring gaan. De globale som van de subsidies stijgt ook: van 32.000 euro naar 40.000 euro. Bij het nieuwe reglement werd niet uitgegaan van het ‘oude’ maar werd een volledig nieuw project uitgewerkt van ‘scratch’. En dankzij een erg lang en gedegen participatieproject met de ‘oude cultuurraad’, alle verenigingen én vele individuen, lag dit nu op de gemeenteraad voor. U kan het volledige reglement vanaf morgen woensdag nalezen
via de website van CC De Adelberg, maar we geven u hier alvast de hoofdlijnen mee.
De samenstelling:Het stadsbestuur wil komen tot een vernieuwde inspraak en participatie in lokaal cultuurbeleid dankzij een grotere betrokkenheid Cultuurraad (voorheen Raad voor Cultuur en Kunst) én een betere dienstverlening: Cultuurdienst wordt ‘Dienst Lokaal Cultuurbeleid’ (binnen het cultuurcentrum). De Cultuurraad wordt de koepelnaam voor 2 sectorgerichte platformen, nl. het verenigingsplatform en het Forum Cultuur, waarin zetelen niet-georganiseerde kunstenaars, artiesten en cultuurdeskundigen. Beide organen werken onafhankelijk en kunnen beide adviezen uitbrengen. Ook wordt de Kunstaanmoedigingsprijs in ere hersteld, uitgereikt door het Forum Cultuur, en de Cultuurprijs, uitgereikt door het verenigingsplatform, beiden tweejaarlijks.
De subsidiëring:Het bedrag wordt verhoogd tot 40.000 euro per jaar, is exclusief voor aangesloten verenigingen én de verplichte activiteit die men vroeger moest verrichten om in aanmerking te komen, vervalt. De subsidie valt uiteen in een basissubsidie van 250 euro OF een werkingssubsidie op basis van een puntensysteem. Maar wél een puntensysteem dat in dit nieuwe reglement volledig op maat werd gemaakt van de verschillende vormen van vereniging. Zo worden alle verenigingen onderverdeeld per sector, nl. Muziek: koor / muziekensemble; Muziek: harmonie / fanfare; Theater; Dans en volkskunst / folklore; Beeldende kunst, fotografie en media en tot slot de categorie Vorming en recreatie/culturele vrijetijdsbesteding. Ook zijn er via bonusactiviteiten extra punten te verdienen. Dit kan door het hebben van een actuele website, uitgave van een eigen tijdschrift, duurzaamheidsacties bij activiteiten en activiteiten met acties/kortingen voor specifieke doelgroepen.
Daarnaast komt er een volledig nieuw reglement ‘Subsidie voor het organiseren van
muziekonderricht’, waarbij 40 euro per leerling wordt uitgekeerd.
Ook nieuw is de ‘Stimulanssubsidie’ ter waarde van € 5.000 per jaar, waar aandacht moet gaan naar nieuwe, vernieuwende of experimentele initiatieven.
Voor de ‘Uitrusting van de sectoren’ wordt € 24.850 per jaar voorzien, evenredig verdeeld met solidariteit tussen de verenigingen. Ook hier vallen de drie verplichte activiteiten weg.
Bij de’ Investeringssubsidie socio-culturele infrastructuur’ komt er een vereenvoudigde procedure, tot 50.000 euro tussenkomst bij aankoop of nieuwbouw, tot 10.000 euro voor verbouwing en tot 5.000 euro voor inrichting of uitrusting, ook voor gehuurde infrastructuur.
Er kwam geen substantiële kritiek vanuit de oppositie, Kris Verduyckt (Samen-sp.a) vond dat er goed werk was geleverd en had slechts enkele kleine bemerkingen in de marge. Dit punt werd dan ook unaniem goedgekeurd.