Een
kerststal, wie kent dat niet. Een stalletje met een kribbe met hooi, en in het stalletje de belangrijkste figuren die een rol speelden in het kerstverhaal, de geboorte van Christus.
In de Sint-Pietersbandenkerk kan je vanaf morgen kleine en grotere kerststallen bewonderen in een mooie
kerststallententoonstelling. Er staan een 20-tal kerststallen tentoongesteld die de werkgroep mocht lenen van particulieren en christelijke instellingen. Kunstwerken gemaakt uit allerlei materialen, ook enkele afkomstig uit Zuid-Amerika. Zelfs een kerststal met grote houten figuren die gemaakt werden door een bewoner van de Bekelaar, en die aan het woonzorgcentrum geschonken werd.
Al sinds de vierde eeuw is er sprake van kerststallen, maar dat beperkte zich meestal tot een kribbe die geplaatst werd op of naast het altaar tijdens de Heilige Mis. In december 1223 verbleef
Franciscus van Assisi in het Italiaanse dorpje Greccio. Hij had een droom: het grote wonder van God die mens wordt tastbaar maken en verbeelden in een
levende kerststal. Franciscus deed dit zo echt mogelijk, met een os en een ezel, met stro en een kribbe, met fakkels in de nacht om Christus geboren te laten worden in het hart van de dorpelingen. Want in die tijd vroegen de mensen zich alsmaar vaker af waarom God afwezig was in hun leven. Ook nu, in onze tijd, leven zoveel mensen met het gevoel alsof God niet bestaat en vraagt het donker van alledag om het licht van Christus in de kribbe. Een visioen van vrede op aarde.
Franciscus had 800 jaar geleden niet kunnen vermoeden dat door zijn droom van die levende kerststal, het plaatsen van kerststallen de hele wereld zou veroveren. Overal in de wereld wordt er met Kerstmis een kerststal geplaatst: in de kerken, op pleinen, in huizen,…
En het is om die
800ste verjaardag te vieren dat de kerststallententoonstelling georganiseerd wordt. Deze mooie tentoonstelling werd vanavond feestelijk geopend, met een sfeervolle
evocatie en een receptie waarop de kerststallen voor het eerst bewonderd konden worden.
De tentoonstelling is elke dag te bezoeken in de Sint-Pietersbandenkerk vanaf 30 november tot en met 6 januari, en dit van 9 uur tot 17 uur.
(Foto's Lieve De Bleser)