N-VA-fractievoorzitter Karel Wieërs heeft een onderzoek gevraagd bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, en indien nodig ook de vernietiging van de beslissing van de gemeenteraad van 26 juni i.v.m. de verhuis van de firma Berkmans van Kattenbos naar Maatheide en de som die betaald wordt voor de sanering van de grond. Volgens de N-VA is het positief dat stad Lommel bedrijven steunt door hen de kans te geven op een betere locatie verder uit te groeien. Maar "een dergelijk ‘bevriend’ bedrijf abnormale voordelen geven om zo een kandidaat (de echtgenote van de zaakvoerder…) op de s.pa-lijst van de burgemeester' te kunnen zetten, is onaanvaardbaar."
Wat is er volgens de N-VA dan wél misgelopen? Volgens de oppositiepartij werd de wet op de overheidsopdrachten niet nageleefd: een lastenboek voor sanering van 25.000 ton industriegronden op Maatheide voor 698.750 euro werd zonder nieuw lastenboek uitgebreid naar 65.000 ton voor 1.640.000 euro. Daarenboven blijkt volgensde N-VA dat, voorafgaand aan het saneren van deze gronden, de firma Berkmans de gronden al gebruikte voor de opslag van bouwpuin en grondafval, waardoor het vermoeden ontstaat dat de stad Lommel betaalt voor het opruimen van het afval dat door deze firma ter plaatse werd opgeslagen. En na de sanering van deze gronden wordt de firma Berkmans er daarenboven nog eigenaar van voor de prijs van 990.000 euro. In afwachting van de verkoop mag de firma deze industriegrond zelfs maandenlang gratis gebruiken. Daarom dus deze klacht, zegt de N-VA.
In een eerste reactie weet burgemeester Peter Vanvelthoven te melden dat het dossier volledig correct werd behandeld op de laatste gemeenteraad. “Er zijn alleen maar ‘winnaars’ in dit dossier: de firma die op een betere locatie kan uitbreiden, de buurt in Kattenbos die ‘afgeraakt’ van de hinder en de stad die grond op het industrieterrein kan verkopen én de gronden voor een lagere prijs kan laten saneren dan anders het geval zou zijn geweest. Dit dossier is trouwens al een tweetal jaar lopende en omwille van meerdere milieuonderzoeken heeft de firma vrij lang moeten wachten op een goedkeuring van het dossier. En zij waren in een aanbod van 10 indieners van een prijs voor de sanering ook de absoluut laagste bieder, dus daar lijkt ons geen enkel probleem te bestaan i.v.m. de wet op de overheidsopdrachten. Het lijkt mij een ook toch eigenaardig dat de N-VA een maand lang wacht om klacht in te dienen… Waarschijnlijk neemt de nervositeit naar de verkiezingen van oktober toe, en wilden ze korter hierbij nog eens de ‘pers halen’,” aldus Vanvelthoven.