Neos Lommel had vanmiddag alweer een
prominente spreekster uitgenodigd in zaal Harmonie in de Frans Van Hamstraat, nl. Jana Maes. Naast een waslijst van diploma’s en verwezenlijkingen op gebied van
slaappsychologie is ze voornamelijk bezig met de behandeling van slaapproblemen. Dus kregen de aanwezigen een flink aantal redenen voorgeschoteld van slecht slapen en tips om daar wat aan te doen. De definitie van 'slaap' bijvoorbeeld: diepe slaap, dromen, wakkere periodes, over inslapen, over woelen en draaien, ... Over de gevolgen van de leeftijd op je slaap, over het aantal uren dat men zou moeten slapen, over de beïnvloeding van de slaap, over de slaaphygiëne, over het effect van licht, over manieren om je diepe slaap te verbeteren, over slaapmedicatie en slaapproblemen, over melatomine en véél meer...
Zoveel mythes die met slaap verband houden werden bijna twee uur lang, interactief, instructief onderwezen. Vooral de slaaphygiëne kwam uitgebreid aan bod. En wat hebben we daarbij geleerd? Wel: slapen doe je in bed, niet op de zetel, licht - ook van smartphone, computer, laptop of TV -verstoort de slaap, 18°C is de ideale slaaptemperatuur, geen invloeden waarvoor je ligt te denken toelaten, dus ook geen schaapjes tellen, geen alcohol, cafeïne, nicotine tot lang voor het slapengaan. De hoeveelheid “
diepe slaap” is best zo hoog mogelijk: deze slaap geeft de meeste rust en vindt meestal plaats in de eerste uren van de slaap. Negatief voor de diepe slaap: dutjes overdag van meer dan 20 minuten, teveel tijd in bed doorbrengen, te vroeg gaan slapen, het gebruik van cafeïne, alcohol, nicotine ... Positief is dan weer de regelmaat in je slaappatroon, de melatomine aanmaak, het belang van sporten en bewegen. Hoe dan ook elk slaapprobleem is individueel en moet meestal zelf overwonnen worden, zoals meer het geval is in de psychologie. Het slot van het betoog was gezond boerenverstand: “
On Dort Comme On Vit!” Maar de Neos voorzitster vatte het nog beter samen: “
Lig niet wakker van een nachtje wakkerliggen!” Slaapverwekkend was het zeker niet want niemand moest gewekt worden voor de afsluitende kop koffie (mét cafeïne) en het stukje taart.