Het was één van de kortste gemeenteraden van de afgelopen jaren gisterenavond. Enkel over de vroegtijdige
slijtage van de Kerkstraat (foto), de bibliotheek en het afval op de site van de
Meerpaal was er enige discussie.
Als eerste punt werd het ontwerp van de
infrastructuurwerken aan de Bemal-site goedgekeurd, dit voor een bedrag van 482.755 euro, waarin o.a. is opgenomen een toegangsweg, een park- en heidegebied en parkeerplaatsen. Sooi Van Limbergen (PVDA) stelde zich wél enkele vragen omtrent de veiligheid voor fietsers in de Sint-Lucasstraat omdat deze een grotere verkeersdruk gaan moeten opvangen. Geert Jansen (Open VLD) antwoordde dat een fietspad aldaar niet mogelijk is, maar dat fietssuggestiestroken wel kunnen onderzocht worden.
Bij het punt omtrent de PRUP,
afbakening kleinstedelijk gebied Neerpelt-Overpelt ontstond er enige discussie tussen de CD&V bij monde van Nancy Bleys en schepen Walter Cremers (SP.A). Mevr. Bleys verweet het bestuur enige hypocrisie in dit dossier, aangezien er langs de eigen Ring wél in onze eigen stad alsmaar méér detailhandel wordt toegelaten, en anderen dit nu niet zouden mogen. Schepen Cremers repliceerde dat er van hypocrisie geen enkele sprake was, aangezien het in het voorliggende dossier om industriezone gaat. En wat de Ring betreft: de ontwikkeling aldaar heeft zeker géén negatief gevolg voor het centrum, integendeel: dezelfde ontwikkelaars die nu bezig zijn met o.a. een vestiging voor Decathlon gaan ook in het centrum (naast Tuinhotel) een ontwikkeling doen.
Na een hele reeks gratis grondafstanden was er ook nog een kort punt over de
aanpassing van rechtspositieregeling, waarbij werd beslist om vanaf 1 mei de inhaalrust voor de personeelsleden voor alle diensten op hetzelfde niveau te brengen.
Daarna was het tijd voor de extra punten vanwege de oppositie. Eerst kwam er een vraag vanwege Kris Vanden Boer namens de N-VA i.v.m. het vele
afval dat er wordt aangetroffen op de site op en rond
De Meerpaal. Hij vroeg zich hierbij af van wie deze afval dan wel was, wie het moest opruimen en of er niet méér controle kon gebeuren. Schepen Kris Verduyckt (SP.A) beaamde de opmerkingen van de N-VA en beloofde om nog meer controle te laten uitvoeren, en zeker ook met de camera. Ook zullen er extra vuilbakken geplaatst worden (buiten de parking). Wel benadrukte de schepen dat de concessie die werd afgesloten met de vzw Jachthaven duidelijk was omtrent de afval op en rond de parking: deze dient door hén verwijderd te worden. De inkomsten van mobilhomes op de parking gaat trouwens ook naar hén.
Nadat Karel Wieërs (N-VA) eerst nog een opmerking maakte omtrent de (volgens hem) erbarmelijke presentatie op de gemeenteraad, en vroeg om duidelijkere beelden en informatie voor de toeschouwers, had hij het over de
vroegtijdige slijtage van de Kerkstraat, vooral in het eerste stuk ter hoogte van het Kerkplein. “Erg opvallende slijtage, afbrokkelende stukken, verzakkingen…” dat waren zijn woorden, en hij stelde zich dan ook de vraag of de aannemer nog verantwoordelijk kon gesteld worden. Schepen Geert Jansen antwoordde dat er inderdaad een probleem is, maar dat er nog géén definitieve oplevering van de werken is gebeurd en dat herstellingen zeker kunnen gebeuren, en eventueel dus verhaald worden op de aannemer.
Sooi Van Limbergen (PVDA) stelde zich de vraag naar de toestand aan
‘De Lossing’: wat gaat hier gebeuren en hoe zit het met de ‘Poort van Bosland’. Schepen Walter Cremers beaamde dat de concessie van ‘De Lossing’ beëindigd was, met de bedoeling om op het kanaal een zwaaikom voor schepen te kunnen realiseren. Maar wanneer dit eventueel ooit zou gebeuren, daar was het stadsbestuur niet van op de hoogte. Voor de ‘Poort Bosland’ doorkruiste dit dossier wel een en ander, maar de poort zou er toch komen, iets meer naar het zuiden, dus tussen De Lossing en Den Engel in. Sooi stelde zich ook vragen betreffende racers in het Kristalpark. Burgemeester Peter Vanvelthoven benadrukte dat de politie nu al regelmatig patrouilleert, maar dat kortelings ook de Superflitser daar gaat opgesteld worden. Ook hoopte hij dat de overslagplaats van de NMBS door een ‘speler’ zou kunnen ingericht worden als parkeerplaats voor camions.
Daarna was het de beurt aan Nancy Bleys die namens de CD&V de
dalende populariteit van de Lommelse bibliotheek aankaartte. Zij haalde er de cijfers van de Monitor bij en ze had het over 16% van de bevolking die de bib bezocht, tegenover 22 % als Vlaams gemiddelde. Bij de lagere school kinderen was het verschil zelfs nog groter (31% voor Lommel bij een gemiddelde van 41%). Mevr. Bleys vroeg zich af waar de oorzaken lagen van deze cijfers, zonder de steen te willen gooien naar het personeel, want ze benadrukte dat er vele zeer enthousiaste mensen werkten die héél wat initiatieven ontwikkelen. Ook liet ze een ballonnetje op om misschien terug te gaan inzetten op een wijkwerking voor de bib. Schepen van cultuur Kris Verduyckt (SP.A) ontkende de cijfers niet, maar had toch meerdere kanttekeningen hierbij. Zo zijn er bepaalde bibliotheken waar alle schoolkinderen die met de klas naar de bib komen ook automatisch lid gemaakt worden, wat we dus in Lommel niet doen. Ook zijn ze in onze Lommelse bib héél soepel bij het ontlenen, en worden er ook door heel wat kinderen boeken ontleend op de kaart van de ouders. Ook zijn er een erg groot aantal klassekaarten, en ook deze cijfers tellen dus weer niet mee… De schepen gaf dan ook een overzicht van het aantal ontleningen dat tot 2013 steeds de hoogte inging (tot 267.000 aldan) en dat in 2017 inderdaad licht daalde naar 246.000. Maar, zo benadrukte hij, dit is een fenomeen van overal, vooral in de sector van de non-fictie. Ook hij benadrukte de
enthousiaste werking van onze bib die met héél wat initiatieven toch telkens weer opnieuw de bevolking proberen te bereiken, zoals de poëzieweek en wedstrijd, lezingen, de aandacht voor de scholen, tentoonstellingen, en véél meer. Dat er een constante bijsturing moet zijn, is uiteraard nodig, en de bib van binnen vijf jaar zal er alweer heel anders uitzien. Wat de wijkwerking betreft was de schepen ook érg duidelijk: daar wil hij
zeker niet naar terugkeren. De centralisatie heeft bewezen dat er naar aanbod en kwalitatieve ondersteuning vele stappen vooruit werden gezet, iets dat in de wijken niet realiseerbaar is.
Het laatste woord was voor Jaak Theuws (CD&V) die de slechte toestand van het
huis Aerts aankaartte. Schepen Jean Kuyken beaamde dit, en liet weten dat er in de begroting van dit jaar gelden zijn voorzien voor schrijnwerkerij én schilderwerken. Dhr. Theuws was hier gelukkig mee, maar vroeg toch om dit gebouw in ere te houden, en élk jaar aandacht hiervoor te hebben.
(Foto Georges Bleyen)