De gemeenteraad ging van start met een woordmelding van (alweer) de vrijwilligers van het
Noodasiel die nog steeds op hun honger zitten, aangezien er nog steeds géén oplossing blijkt te zijn voor de problemen aldaar. Daarna werden in vrij snel tempo meerdere punten besproken en goedgekeurd, zoals het verlagen van de
maximumsnelheid in de Elzen naar 50 km/uur, een positief advies voor een fietsoversteekplaats op gewestweg Kattenbos-Zandstraat, een goedkeuring om de servitudeweg naast Tuinhotel te verleggen, zodat deze beter aansluiting geeft op gebouw CC De Adelberg en cinéma, de goedkeuring van de jaarrekening van twee AGB’s, de aankondiging van de start der werken aan Solar Park in september en ook een aantal (gratis) grondafstanden. Over de reclame voor een gokfirma tijdens de uitzendingen van het WK voetbal, zie ons apart artikel.
Het eerste punt waar iets langer bij werd stilgestaan was de verlenging van de verlenging van de stedenband met Ongwe Diva voor 5 jaar. De stedenband met Ciudad Dario in Nicaragua werd voorlopig niet met dezelfde periode verlengd, maar enkel voorlopig tot eind dit jaar, omwille van de onlusten in dat land.
Bij het punt i.v.m. de inzet van security bij Lommel Leeft (niet aangebracht door de afwezige schepen Anick Berghmans (SP.A), maar we weten ondertussen ook waarom…) kwam er enige bezorgdheid vanwege Sooi Van Limbergen (PVDA) , waarbij hij zich afvroeg wat de precieze bevoegdheid van deze security is en hoe het publiek op de hoogte zal kunnen zijn waar ze kunnen gecontroleerd worden. Burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) benadrukte dat deze security wordt ingeschakeld, zodat de politie haar gewone taken kan verderzetten tijdens de evenementen, en beloofde te bekijken of er op enige manier correcte informatie naar het publiek toe kon verstrekt worden.
Vervolgens ging het over de verhuis van
Berkmans bvba van Kattenbos naar Maatheide. De burgemeester was hieromtrent zeer tevreden, aangezien deze firma in Kattenbos toch wel voor de nodige hinder zorgde. De firma koopt nu drie percelen op Maatheide, maar deze dienen eerst nog gesaneerd te worden. Hiervoor werd een lastenboek samengesteld en dezelfde firma had de laagste prijs (1.640.000 euro). Karel Wieërs (N-VA) stelde zich vragen omtrent de herkomst van de vervuilde grond op deze percelen. “Niemand schijnt te weten vanwaar deze komt, zo blijkt ook uit een rapport van 2016”, wist hij. Ook vond hij het vreemd dat de firma Berkmans al heel wat jaren actief zou zijn op deze percelen, en nu betaald gaat worden om de afval op te ruimen… De burgemeester benadrukte dat het hier gaat om afval van wegeniswerken dat daar door meerdere firma’s mocht achtergelaten worden. De N-VA had eveneens nog bemerkingen bij het wettelijkheid van het lastenboek, aangezien dit in eerste instantie enkel de ‘berg’ betrof, en later werd ook de ondergrond hieraan toegevoegd. Burgemeester Vanvelthoven benadrukte alhier het verschil tussen de roerende en onroerende goederen.
Bij punt 31, het politiereglement voor uitzending WK voetbal op groot scherm, kwam Jaak Theuws (CD&V) tussen. Hij vond het nogal ‘raar’ dat de organisatoren van dit gebeuren (Muchos Eventos) ook nog eens een
betaalparking gratis kregen, en trok hierbij de parallel met begrafenissen in de kerk: waarom mogen mensen tijdens deze diensten niet gratis parkeren, en wél tijdens de voetbal? Burgemeester Vanvelthoven benadrukte dat het hier niet ging om gratis parking te verlenen aan de organisatoren, maar omwille van het tijdelijk wegvallen van de gratis parking waarop het evenement plaatsvindt de Lommelaar toch de kans geven om aan het Huis van de Stad gratis te parkeren.
Namens de SP.A-fractie vroeg Loes Mispoulier naar de stand van zaken i.v.m. de
Corda Campus in Noord-Limburg. Dit initiatief zou een enorme boost kunnen betekenen voor Lommel, want het is de toonaangevende tech-campus in het centrum van de Euregio. Een gedreven business community voor tal van innoverende bedrijven en start-ups. Zij vroeg dan ook in hoeverre dit initiatief naar Lommel zou komen en zo ja, wanneer? De burgemeester kon bevestigen dat onze stad een degelijk dossier had ingediend om dit project ‘binnen te halen’, en dat er een gunstig advies op kwam. Van de andere kandidaturen werd enkel nog dat van Pelt ook weerhouden, in september zou de beslissing vallen.
De
burenbemiddeling dan. Hier nam Nancy Bleys (CD&V) het woord, en zij stelde zich vragen waarom onze stad niet instapte in het provinciaal project waarbij mensen orden opgeleid door de politie als buurt-burenbemiddelaars. Zij vroeg ook hoe het nu stond met het Lommelse initiatief waarbij de vrederechter de bemiddeling zou doen. Burgemeester Vanvelthoven wist in deze dat er géén registratie gebeurde van het aantal gevallen, maar hij zou tegen een volgende keer cijfers opvragen bij de vrederechter zélf.
De CD&V was goed op dreef deze gemeenteraad, want ook betreffende de Handhaving kwam Nancy Bleys tussen, waarbij ze beweerde dat hier enkel de ‘kleine man’, de particulier geviseerd zou worden, en de
grote projecten de dans zouden ontspringen. Concreet had ze het over het project hoek Leopoldlaan-Alexanderstraat, waarbij de bouwheer van start is gegaan met de werken zonder de nodige vergunningen. Er is wél een vergunning voor één perceel, maar niet voor het andere, waar ook reeds een huis gesloopt werd. Zij benadrukte dat het hier om een misdrijf gaat, en dat het heeft moeten duren totdat de oppositie hiervan melding maakte totdat er enige actie vanuit het stadsbestuur werd ondernomen. Schepen Walter Cremers (SP.A) had een hele andere uitleg desbetreffende, en benadrukte dat de stad altijd een menswaardig beleid voert. Ook benadrukte hij dat het een ‘natuurlijke’ praktijk is dat mensen, zowel particulieren als firma’s, van start gaan met werken wanneer de vergunning nog niet is afgeleverd. Wanneer er nadien inbreuken blijken te zijn, dienen deze geregulariseerd te worden. En, zo benadrukte de schepen ook nog, voor ons is iedereen gelijk voor de wet, klein of groot project!
Daarna was het namens de CD&V aan Staf Nijs: hij vond het vreemd dat voor het
verkeersvrij maken van de Kerkstraat op woensdag- en vrijdagnamiddag er géén voorafgaande consultatie was geweest van de handelaars. Schepen Geert Jansen (Open VLD) benadrukte dat er in een heel grondig participatieproces was doorlopen, en benadrukte dat het hier gaat om een proefproject in juli en augustus, en enkel dus op de namiddagen. Ondertussen is er ook met handelaarsvereniging ‘Bruisend Lommel’ overleg geweest, en daar bleek dat er toch ongeveer 50% van de handelaars achter dit idee stond, zeker voldoende dus om een proefproject te rechtvaardigen. De CD&V vroeg wél ook nog om wat betreft bereikbaarheid van Rode Kruisstraat en Kloosterstraat maatregelen te treffen.
Laatste punt betrof de gevaarlijke toestand aan de
oude gebouwen van de VBM in de Adelberg. Ook dit was een punt van de CD&V fractie, waarbij werd gesteld dat zowel de gebouwen zélf erg gevaarlijk waren, maar ook heet wat jongeren zorgen alhier voor overlast bij de buren. Burgemeester Vanvelthoven liet in deze verstaan dat de eigenaars reeds aangetekend werden aangemaand om iets aan de toestand te doen, en wat de overlast betreft werden er reeds meerdere politie-tussenkomsten gedaan, en ook één GAS-boten uitgeschreven. Schepen Cremers vulde nog aan dat het project met Albert Hein ondertussen volledig van de baan is (maar dat deze keten wel degelijk naar Lommel komt, op een andere locatie), en dat zoals het er nu uitziet er enkel een woonproject zou komen op deze locatie.