In de galerij van CC De Adelberg loopt van 15 tot en met 27 mei een bijzondere overzichtstentoonstelling: 40 jaar Ateliers voor Overdag. De tentoonstelling is een feestelijke mijlpaal en biedt een brede blik op het indrukwekkende werk van cursisten en lesgevers van AVO. Van keramiek tot aquarel, van houtsnijwerk tot brei- en haakwerk, de tentoongestelde werken zijn het resultaat van creativiteit, passie en vakmanschap. “Elk stuk getuigt van artistieke expressie en technische beheersing,” klonk het bij schepen Peter Vanderkrieken bij de opening.” Al vier decennia lang vinden elke week meer dan 900 cursisten hun weg naar AVO om te leren, zich creatief te ontplooien maar ook vooral om te ontmoeten."
In 1984 begon AVO in de Kloosterstraat (waar nu Chopin is). De lessen vonden plaats op verschillende plaatsen in de stad zoals bij de Koninklijke Harmonie, in de Lepelstraat en later in het oude rusthuis aan de Norbert Neeckxlaan. Vandaag huist AVO, samen met de KANL, in het gebouw aan de Jan Davidlaan.
Achter het brede aanbod van AVO staan
55 gedreven lesgevers die elke week het verschil maken door hun inzet, kennis en enthousiasme.
Voor de tentoonstelling geopend werd werden er een aantal vrijwilligers in de bloemetjes gezet, waaronder
Annemie en Inge (foto 1 onder) die het kloppende hart zijn van AVO en Eline voor haar harde werk tijdens het klaarzetten van de tentoonstelling.
Ook een aantal jubilarissen werden gevierd, met 10 jaar voor Hilda Janssen, 15 voor Gusta Hendrickx en Clem Valkenborgh, 25 voor Micheline Verhaeren en maar liefst 40 dienstjaren voor
Marie-Jeanne Schoeters (foto 2 onder).
In de tentoonstelling trekken de kleurrijke gehaakte poppetjes en beren
(foto 3 onder) meteen de aandacht Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt door enkele cursisten. Heidi Proost toont onder andere een clown en karakterpoppetjes. “Ik deed dat van tevoren al thuis en dit is nu mijn vierde jaar bij AVO. Alles is met de hand gemaakt, daar komt geen machine aan te pas,” vertelt ze. Viviane Bogaerts werkt sinds 2017 met amigurumi, de Japanse haaktechniek waarmee schattige figuren worden gecreëerd. “Ik maak poppetjes en karakterberen. Mijn werk is gebaseerd op ontwerpen van de ontwerper Oeniboe. Ik bestel de patronen en dan kan je die haken,” legt Viviane uit.
Goh Kim Lean uit Overpelt toont haar werk 'Chinees meisje', een olieverfschilderij dat ze maakte in het zesde jaar van haar opleiding (foto 4 onder). “Ik doe dit nu acht jaar. Eerst aquarel, olieverf en keramiek, maar aquarel heb ik stopgezet omdat het wat veel werd,” zegt ze. “Ik maak ook elk jaar mijn eigen kerstkaarten met aquarel.”
Liliane Hermans uit Pelt is al zeker twaalf jaar actief met keramiek en toont haar werk 'Verliefd koppeltje'. “Het is altijd gezellig en je bent creatief bezig. Je leert bij en hebt sociaal contact.”
Alice Roosen schilderde een spinnend katje in acryl. Ze geeft zelf ook les in schildertechnieken: “Tijdens de les maak ik dingen en help ik iedereen waar nodig.”
Anita Boons schilderde een distel in de ochtenddauw
(foto 5 onder): Naar een foto, met veel kleurmengingen. “Het was plezant om te doen met al die kleurschakeringen en het mengen van de verf”, vertelt Alice. “Dat doe ik nu zo’n acht jaar, altijd met acrylverf.”
Alina Glorie uit Balen toont een draak in keramiek
(foto 6 onder). “Ik doe dit nu drie jaar. In mijn eerste jaar ben ik na drie maanden aan de draak begonnen,” vertelt ze. “Het beeld staat thuis aan onze vijver. Het is daar gezellig.” Voor haar is het werken bij AVO niet alleen creatief, maar ook ontspannend.
Odette Van Hoof en Agten Marie-Thérèse
(foto 7 onder) maakten samen een lapjestas in stof. “We leerden een nieuwe techniek: een binnenstuk met rits,” vertellen ze. “We zijn een echte vriendinnengroep geworden. Dit jaar was er elke week les. De voorbije jaren was het om de twee weken.”
Een van de opvallendste werken is een keramieken schoen
(foto 8 onder) van Karin Gogarn, gemaakt met Lommels zand en verhardende lak. Ze maakt al vijftien jaar schoenen in modelpasta. “Ik heb thuis 850 verzamelde schoenen, en zelfs in de tuin hangen er. Elk stuk is uniek,” zegt ze trots. “Ik heb dit jaar ook een beeld gemaakt dat ik ga schenken aan de afdeling neonatologie van een ziekenhuis: een naaktbeeld van een zwangere vrouw dat symbool staat voor het oude én het nieuwe.”
De tentoonstelling is meer dan een expositie; het is een ode aan levenslang leren en creativiteit.
De tentoonstelling 40 jaar Ateliers voor Overdag kwam tot stand in samenwerking met Hilda Janssen en Jan Gouden en is nog te bezichtigen tot 27 mei in de galerij van CC De Adelberg. Een absolute aanrader voor wie houdt van kunst, vakmanschap en hartverwarmende verhalen.
(Foto's Jacky Geboers).
Meer foto's.