In het voorjaar maakte het stadsbestuur bekend om een jeugdcentrum te gaan bouwen op de site van de
huidige verharde parking vlak naast CC De Adelberg. Dat er één zou komen, stond reeds in de verkiezingsbeloftes van de huidige meerderheid, dat het hier zou komen valt de buurtbewoners toch zwaar. Ze stelden dan ook een petitie op om te trachten het tij alsnog te doen keren, en verkregen maar liefst
een 100-tal handtekeningen van omwonenden op het Adelbergpark, de Vryheyt, stukje Lepelstraat en Adelberg, een petitie die ze vanochtend aan de burgemeester overhandigden. "Een sterk signaal", zo stelde één van de initiatiefnemers Jean Jansen. "We haalden deze handtekeningen in amper drie weken op. En uiteraard zijn wij niet tégen een plaats voor jongeren, een jongerencentrum, maar niet op déze plaats. Er wordt hier voorbijgegaan aan de noden van de omwonenden, aan de bezoekers van de cinema en het cultuurcentrum (omwille van het verdwijnen van de nu al te krappe parkeergelegenheid), en er zou oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan t.o.v. de horeca in het centrum." Ook andere omwonenden hadden
hun grieven en hadden het o.a. over de sterke waardedaling van hun pand, het té weinig verlichte park, en het absoluut niet liggen van deze site op de 'looplijnen' van jongeren. Als alternatief stellen de initiatiefnemers andere locaties voor, zoals de VBM site op de Adelberg, De oude Volksmacht aan de kerk of zaal Commerce in het Dorp.
Burgemeester Bob Nijs nam de petitie in ontvangst, maar stelde wél in alle duidelijkheid dat de beslissing werd genomen en dat daar niet op zou worden terug gekomen. Hij stelde tevens dat er een (digitaal) inspraakmoment was geweest vóór de beslissing werd genomen. "Jammerlijk genoeg was dit inderdaad een digitaal moment, maar gezien de toenmalige coronamaatregelen kon het ook niet anders", stelde hij. Wél nam hij akte van de vele bezorgdheden van de bewoners, en wist hij dat er ook bij het bestuur bezorgdheden zijn. Maar, "deze zullen worden aangepakt en opgelost, zoals bv. het parkeerprobleem, waar nu al alternatieven voor op tafel liggen. Ook omtrent de verdere ontwikkeling, de opmaak van het plan, e.d. zullen wij steeds met de bewoners in dialoog blijven gaan." En in tegenstelling tot de indieners van de petitie die 'overlast' vrezen, stelde de burgemeester dat de komst van dit centrum juist een oplossing kan bieden voor de 'overlast'. Ook schepen Vanderkrieken was aanwezig en stelde de werking van het OverKophuis voor, en ook hij benadrukte dat een aanbod bieden aan 'hangjongeren' al een deel van de oplossing zou zijn. Ook Cindy Daems, directeur van het cultuurcentrum, trachtte een aantal frustraties weg te nemen. "Ook wij hebben al wel eens overlast van die zogenaamde 'hangjongeren', maar er zijn al positieve ingrepen gebeurd om hieraan te verhelpen, zoals méér verlichting rond het CC en in het park. Dit jeugdcentrum wordt ook zeker géén jeugdhuis of fuifzaal, maar wél een polyvalente ruimte voor jongeren waaraan een creatieve invulling wordt gegeven. En ook de inspraak van omwonenden én de jongeren zélf blijft hoog op de agenda staan." Wat de parkeergelegenheid betreft meldde Cindy Daems ook nog dat er vanuit het cultuurcentrum nu al erg goed wordt gecommuniceerd naar de bezoekers toe om gebruik te maken van de grote parking op het Hertog Janplein, die sowieso ook gratis is, en op zéér korte wandelafstand van De Adelberg gelegen is.
Burgemeester Nijs besloot met te stellen dat er nogal eens wordt gezegd dat "er in ons centrum weinig of niets meer te doen is voor jongeren", en net hieraan wil de meerderheid iets doen door nu net in dit centrum terug dynamiek te brengen. De buurtbewoners bleven ook na deze samenkomst overtuigd van hún gelijk, maar stelden nogmaals in alle duidelijkheid dat ze niets hebben tégen jongeren, of tégen een jongerencentrum,... alleen niet op deze locatie! (Foto Jan Buyens)