Gemeenteraad
Samen Vooruit heeft een klacht ingediend bij de gouverneur rond de gemeenteraadsbeslissing om de erfpacht van het Blauwe Meer stop te zetten. Voor de oppositiepartij is het onaanvaardbaar dat er stukken werden achtergehouden, tegenstrijdige en foute informatie werd verspreid en dat nu ook blijkt dat één van de schepenen met twee petten betrokken is in het dossier. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) reageert furieus en stelt “dat ze beter met alternatieven komen in de plaats vanuit frustratie zich te verliezen in details”.
Op de gemeenteraad van vanavond agendeert Samen Vooruit het dossier opnieuw. “Naast een stand van zaken willen we ook graag meer duidelijkheid waarom het schepencollege een onvolledig dossier voorlegde op de gemeenteraad, waarom schepen Wieërs zijn verklaringen wijzigde over externe juridische ondersteuning en ook meer duidelijkheid over de rol van schepen Loots in dit dossier.” zegt gemeenteraadslid Walter Cremers. “Uit nieuwe gegevens blijkt dat schepen Loots een dubbele rol speelde, enerzijds als schepen en anderzijds als architecte voor vergunningen en bouwovertredingen op het Blauwe Meer. Zij was betrokken in twee bouwdossiers die de dienst handhaving aanstipte als bouwovertreding en die door het schepencollege worden gebruikt als argumenten om de erfpacht stop te zetten. In plaats van enige terughoudendheid stemde zij toch mee in dit dossier terwijl haar werk als architecte mee onderwerp zal vormen van het juridische conflict dat er onherroepelijk zit aan te komen.”
“Een dermate belangrijk dossier waar 12 belangrijke stukken in ontbreken, waarin ons inzagerecht niet correct wordt toegepast, werkt argwaan op. Toen wij vaststelden dat de ten lasten gelegde feiten aan de uitbater voor een belangrijk deel niet kloppen, konden we niet anders dan verdere stappen te zetten. De juridische onderbouwing van het dossier is flinterdun en wij willen niet dat de Lommelse belastingbetaler opdraait voor onnodige juridische kosten en een eventuele schadevergoeding. Dat is onze echte bezorgdheid.” zegt fractieleider Rita Phlippo. Zij besluit: “Onze fractie zal op de gemeenteraad de burgemeester, die tot nu toe niet thuis gaf over dit dossier, vragen het naar zich toe te trekken om dit dossier ordentelijk op te lossen om zo voor geen verdere schade aan het toeristische imago van onze stad te zorgen. Over de houding en tegenstrijdige verklaringen van schepen Wieërs en de dubbelzinnige houding van schepen Loots zou best de deontologische commissie van de stad Lommel een uitspraak doen.”
Namens de meerderheid reageerde burgemeester Bob Nijs: “Er is concreet géén sprake van enige beëindiging van de bewuste pacht op basis van zogenaamd ‘wangedrag’ door de Oostappengroep, er was in 2019 simpelweg géén verzoek tot verlenging vanwege deze groep voor een nieuwe pacht. En op de gemeenteraad van april werd door de juridische dienst van de stad Lommel van schepen Wieërs wel degelijk een correct en volledig dossier voorgelegd m.b.t. de beëindiging van de samenwerking tussen de stad Lommel en de Oostappengroep voor wat betreft Blauwe Meer. Het zogenaamde onvolledige dossier betreft documenten inzake het Parelstrand waarop het gemeentelijk agendapunt geen betrekking had. In dit dossier Blauwe Meer was er trouwens van in het begin externe juridische ondersteuning, waarover nooit enige onduidelijkheid is geweest.”
Ook wat de houding van schepen Loots betreft is de burgemeester categoriek: “Het klopt niet dat schepen Loots op welke wijze dan ook met twee petten betrokken is in het pachtdossier : er is geen sprake van een dubbelzinnige houding en er is steeds correct gehandeld. Schepen Loots heeft in 2016 – ogenblik waarop zij nog geen schepen was - inderdaad als architect opgetreden in één bouwdossier Oostappengroep / Blauwe Meer, nl. de overdekte speeltuin met zwembad en horecagebouw. Bij de uitvoering van deze werken is het dak uitgevoerd op een andere wijze, werd een regularisatiedossier en nadien een handhavingsdossier opgestart. Bij de behandeling van deze dossiers heeft schepen Loots zich steeds als afwezig gemeld op het schepencollege. De voornoemde beslissing om geen nieuwe pacht met de Oostappengroep aan te gaan heeft dus niets te maken met enig bouwdossier, bouwovertreding en/ of masterplan en vandaar dat schepen Loots bij deze beslissing aanwezig kon zijn…”
Als slotbemerking liet de burgemeester zich ook nog ontvallen dat “Het zou aangewezen zijn dat de Samen Vooruit fractie eindelijk open kaart speelt en een standpunt inneemt omtrent hoe zij de toeristische toekomst van het Blauwe Meer ziet, in plaats van zich uit frustratie te “verdwalen” in zinloze details.”
Stof voldoende dus voor een geanimeerde (digitale) gemeenteraad vanavond…
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'