Gemeenteraad
Één van de punten waar ruime tijd aan besteed werd vanavond op de gemeenteraad was de ontbinding van de scholengemeenschap ‘De Kempen’, en de keuze van het stadsbestuur om met de stedelijke basisscholen vanaf september samen te werken met de katholieke Lommelse basisscholen.
Schepen Karel Wieërs (N-VA) lichtte de ontbinding toe van scholengemeenschap De Kempen én tevens de keuze voor de nieuwe samenwerking. Er waren blijkbaar te weinig leerlingen om ‘De Kempen’ leefbaar te houden en omwille van dit feit werd er gezocht om met de stedelijke scholen toch ergens anders bij aan te sluiten. Na meerdere contacten werd besloten om met de Lommelse katholieke basisscholen samen te gaan werken. De schepen benadrukte dat beide stedelijke basisscholen positief waren, en maar liefst 91% van het personeel van 't Stekske en de Schommel bleek akkoord om deze samenwerking te verwezenlijken. Er is dus absoluut géén fusie van deze scholen, maar wel een samenwerking.
Kris Verduyckt (Samen-sp.a) stelde dat er iets héél nieuws gebeurt, nl. een netoverschrijdende samenwerking. Door deze oprichting van de Lommelse Scholengemeenschap onder de huidige voorwaarden vreest zijn fractie dat door de voorliggende overeenkomst dit vooral een opslorping van de twee Lommelse gemeentescholen zal betekenen. Een dergelijke samenwerking tussen twee netten is immers niet zo evident als het meteen zou klinken. Het katholieke net en het OVSG (net van de gemeentescholen) hebben immers een verschillend leerproject, verschillende handboeken, een andere regeling voor haar werknemers, een eigen CLB en uiteraard een andere eigenheid (neutraliteit vs katholieke visie). Daarom is het belangrijk dat deze samenwerking zou gebeuren op basis van gelijkwaardigheid, aldus de interpellant. Logischer keuze zou Mol geweest zijn, stelde hij. Verduyckt had ook contact gehad met een viertal leerkrachten, waaruit volgens hem bleek dat ze veel te weinig betrokken werden. Hij vreest ook een beetje dat het stedelijk onderwijs wordt ‘overgeleverd’ aan LKB, en bepleitte om deze samenwerking uit te stellen en alsnog met Mol te onderhandelen om stedelijke scholen bij elkaar te houden en te laten samenwerken.
Schepen Wieërs reageerde dat het spijtig is dat deze vragen niet op de commissie gesteld werden. Hij bevestigde dat alles erg laattijdig is, maar buiten de wil om van het stadsbestuur. Hij benadrukte nogmaals dat het lerarenkorps duidelijk vóór deze samenwerking heeft gekozen. Ook de nieuwe naam (Lommelse Scholengemeenschap) is volgens hem slechts een werktitel. Uitstel wil hij zeker niet.
Rita Phlippo (Samen-sp.a) was erg ontgoocheld dat er respectloos werd omgegaan met tussenkomsten, en dat er onvoldoende tijd werd gegeven aan alle raadsleden om standpunten uiteen te zetten.
Dag Indenhoek (Voor3920Lommel) reageerde kort door te vragen waarom er uiteindelijk wordt gekozen om samen te werken? Wat hij miste was een toekomstplan: wat wil men feitelijk realiseren met deze samenwerking? Hij stelde hiervan niets terug te vinden in het plan. En tevens vond ook hij dat er toch té weinig informatie geweest was naar de personeelsleden toe.
Schepen Wieërs bleef hameren op het feit dat het personeel wel degelijk uitvoerig ingelicht en betrokken werd bij de beslissing, en dat deze samenwerking minutieus werd voorbereid. Uiteindelijke bedoeling is een perfecte opleiding te geven aan onze Lommelse kinderen, besloot hij.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'