Op de gemeenteraad werd vanavond ook gedebatteerd over het
al dan niet inrichten van zomerscholen. Het Vlaams Ministerie van Onderwijs lanceerde recent een oproep voor lokale besturen om zomerscholen in te richten. De oproep betreft de organisatie van een gevarieerd aanbod aan zomerscholen dat stevig gekoppeld is aan de onderwijsdoelen en het individueel onderwijstraject van leerlingen uit zowel het lager als het secundair onderwijs.
Groen Beringen stelt voor dat de stad ingaat op dit initiatief en zich voor dit project inschrijft. Voor het project zomerscholen kunnen lokale besturen en provinciebesturen voor 5 juni een aanvraag indienen. Ze kunnen overleggen met de scholen op hun grondgebied op welke doelgroepen ze zich zullen richten en welke soort zomerschool een school zal organiseren. "Daarom stellen wij concreet voor dat de stad zich voor dit project inschrijft, natuurlijk in overleg met alle Beringse scholen", zegt
Meral Özcan.
Groen Beringen hoopt met dit voorstel alle leerlingen de kansen te geven die de pandemie hen heeft afgenomen.
Schepen van Onderwijs An Moons antwoordde op de vraag van Groen:
"Op 20 mei hebben we de vraag gesteld aan de scholengroepen van de Beringse basis- en secundaire scholen of er interesse en bereidheid is om ook in Beringen een zomerschool op te richten. Op basis van de reacties bekijken we of een zomerschool mogelijk en haalbaar is, en wat onze rol daarbij kan zijn.Hoewel we de finaliteit van de zomerscholen onderschrijven, willen we toch ook begrip vragen voor de zware opdracht die directies en leerkrachten al opnemen.
De scholen moeten een combinatie van contactonderwijs, preteaching én noodopvang organiseren, en hierbij invulling geven aan de strikte veiligheidsmaatregelen. Dit alles vraagt zeer veel daadkracht, creativiteit en flexibiliteit van directies en leerkrachten om hun aanpak telkens weer te herdenken. Mijn grootste bewondering gaat dan ook uit naar alle leerkrachten, directies en onderwijspersoneel die paraat staan om met veel enthousiasme en passie deze opdracht te vervullen. Bovendien wacht de scholen deze week mogelijks alweer een nieuwe uitdaging om vanaf juni contactonderwijs voor alle leerlingen in te richten, iets wat onder de huidige veiligheidsnormen een onmogelijke opdracht is. Deze uitbreiding van contactonderwijs valt net samen met de deadline voor de Zomerschool (5 juni). Wat jouw voorstel tot beslissing betreft, kan ik dus concluderen dat we als stad in overleg willen gaan met Beringse scholen om een gezamenlijke aanpak voor de zomerschool uit te werken. Weliswaar primeert hierbij de draagkracht van leerkrachten en directies".
Bijkomend is er nog de oproep voor ‘Taalstimulerende activiteiten Nederlands’.
Hiervoor gaf schepen Hilal Yalcin nog een extra uitleg:
"De oproep betreft de organisatie van andere taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse kinderopvang voor leerplichtige kinderen en jongeren en dit voor de periode van 20 juli 2020 tot en met 31 augustus 2022.
Deze oproep richt zich naar lokale besturen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als indienende organisatie, dit in samenwerking met partners uit het onderwijs en de vrijetijdssector
Stad Beringen heeft reeds een lange traditie op het vlak van taalstimulering en dit willen we graag verderzetten.
Toch moeten we met een heel aantal bijkomende elementen rekening houden om dit op een verantwoorde manier te organiseren.
Enkele bestaande initiatieven zijn niet vanzelfsprekend in combinatie met de opgelegde social distancing. Bijvoorbeeld: een rekentaalbad waarbij we normaal 20 kinderen per klein lokaal en 120 kinderen opvangen in OC De Buiting en de voorschoolse groepswerking Kind en taal en IN-Zetje, huisbezoeken van Kind en Taal.
We willen deze projectoproep dan ook aangrijpen om verder in te zetten op taalstimulering en ons aanbod te herdenken binnen de huidige veiligheidsmaatregelen". Het punt moest niet gestemd worden. (foto archief)