Naar aanleiding van Wapenstilstandsdag, vandaag op 11 november, herdenken we in ons land de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog en brengen we hulde aan allen die streden voor de bevrijding van ons land. Tijdens deze oorlog werd door de Duitse bezetter een elektrisch hek gebouwd op de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland, de Draad of ook Dodendraad ('Doodendraad') genoemd. Deze draadversperring was 332 kilometer lang en stond onder dodelijke elektrische spanning.
Gisteren zat de Raadzaal goed vol met geïnteresseerden die kwamen luisteren naar een voordracht door Em. Prof. Dr. Alex Vanneste.
De voordracht werd georganiseerd door de Private Stichting
Charlotte J. van der Seijs in samenwerking met de
Nationale Strijdersbond Lommel en handelde vooral over de situatie in en om Lommel.
De Dodendraad waarover de voordracht handelde was bedoeld om de stroom vluchtelingen van onder meer jonge mannen, die via Nederland en Engeland naar Frankrijk wilden om zich aan te sluiten bij de geallieerde legers, en Duitse deserteurs tegen te houden. Ook moest het hekwerk verhinderen dat spionageberichten uit bezet gebied via Nederland geallieerde spionagediensten bereikten en diende het smokkel tegen te houden.
Alleen al op
Lommels grondgebied vielen wellicht
28 slachtoffers aan deze dodelijke draadversperring waaronder zeker twee inwoners: op 27
september 1916 Petrus Gerardus Vanden Eijnde en op 21 december 1916 Elisa Poets, 18 jaar oud en het enige vrouwelijke Lommelse slachtoffer.
Het onderzoek van Em. Prof. dr. Alex Vanneste spitste zich de laatste jaren vooral toe op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, vooral op de elektrische grensversperring tussen België en Nederland tijdens WO I, maar ook op de vluchtelingenproblematiek en de spionage tijdens WO I, onderwerpen waarover hij eveneens heel wat publiceerde.
(Foto's Chris Bosmans)