Gemeenteraad
De gemeenteraad opende met twee tussenkomsten uit het publiek. Eerst een vanwege Dirk Huysmans namens ‘Groen’, waarbij hij pleitte voor een vuurwerkverbod, zowel voor de stad als voor de particulier, dit omdat het enorm veel dierenleed met zich meebrengt. Maar niet alleen daarom: het zorgt ook voor flink wat luchtvervuiling en risico’s voor de volksgezondheid. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) beaamde de bezorgdheid en ongerustheid en stelde in alle duidelijkheid dat een vuurwerk in deze vorm zeker niet meer zou georganiseerd worden door het nieuwe bestuur. Er gaat gezocht worden naar andere alternatieven of stil vuurwerk.
Nadien kwam ex-schepen Veronique Caerts met een tussenkomst waarbij ze haar ontslag aankondigde als voorzitter van de Raad van bestuur van Toerisme, en ze haar ongenoegen uitdrukte over het feit dat er een interim-directeur werd aangesteld zonder medeweten van deze Raad. Zowel burgemeester Bob Nijs (CD&V) als schepen Karel Wieërs (N-VA) reageerden hierop door te stellen dat het ook in het verleden tot maart-april duurde voor de nieuwe raden werden samengesteld, en tevens betreurden zij dat de ex-schepen op deze wijze op de gemeenteraad haar beklag kwam doen.
Nadien ging de gemeenteraad dan, onder massale belangstelling alweer, van start.
Eerste punt waar enige animo rond was, was de nieuwe samenstelling van de Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening). De meerderheid had hier reeds een aantal effectieve namen van verenigingen naar voor geschoven die een afgevaardigde zouden mogen leveren, de oppositie pleitte ervoor om de verschillende adviesraden te bevragen en hen zélf een afgevaardigde te laten kiezen. “Er zijn méér natuurverenigingen dan alleen Natuurpunt, of méér landbouwverenigingen dan de Boerenbond” was hun stelling. Schepen Joris Mertens (CD&V) repliceerde door te stellen dat er naast deze uitnodigingen ook een algemene oproep komt waarbij iedere Lommelaar zich kandidaat kan stellen. Dit wordt later, o.a. via het Stadsmagazine nog bekend gemaakt.
Bij het punt i.v.m. de verlenging van het subsidiereglement ‘Lommel Loont’ betreurde Sooi Van Limbergen (PVDA) dat er enkel gefocust wordt op het centrum, terwijl er ook in de wijken nood is aan winkels, "en zij krijgen niets". Geert Jansen (Voor3920Lommel) merkte bij deze ook op dat de huidige meerderheid vroeger altijd kritiek had op dit reglement, maar het nu zelf toch verlengt. Even fijntjes liet schepen Johan Bosmans (N-VA) weten dat het hier ging om ”voortschrijdend inzicht”.
Nadien volgden nog de aanduiding van meerdere vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen van o.a. Limburg.Net, Kristal Solar Park en Cipal. Bij meerdere van deze was er zowel een kandidaat van de meerderheid als van de fractie Samen/SP.A, maar bij geheime stemming was het telkens de kandidaat van de meerderheid die de stemming won.
En daarna was het tijd voor de toegevoegde punten vanuit de oppositie. Twee daarvan kon u reeds lezen in een apart artikel, nl. i.v.m. het voetbalstadion en de verdwijning van de rode brievenbussen.
Verder vroeg de PVDA ook nog naar de visie van de bestuursploeg i.v.m. het openbaar vervoer in onze stad, zeker nu de belbus zou wegvallen. Schepen Sofie Loots (CD&V) benadrukte dat het té vroeg is om hier een volledig antwoord op te kunnen geven, maar verklaarde tevens dat de bereikbaarheid moet gegarandeerd blijven, dat er momenteel hard gewerkt wordt aan een nieuw mobiliteitsplan én dat er wat de belbus betreft misschien wel andere en betere alternatieven zijn. Kris Verduyckt (Samen/SP.A) merkte op dat er misschien best ook eens gekeken werd naar het zélf in handen nemen van een stedelijk openbaar vervoer, en Geert Jansen (Voor3920Lommel) had het ook nog over de WinkelCar, een experiment dat voorlopig nog niet brengt wat verhoopt was, maar dat misschien toch ook noden zou kunnen opvangen.
Sooi Van Limbergen (PVDA) kwam ook nog tussen i.v.m. verontrustende berichtgeving naar aanleiding van het nieuwe festival ‘Vestiville’ deze zomer. Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) wist dat er een goed contact geweest was met de organisatoren en de politie, dat de firma goed gekend was in onze stad en ook bij het vorige bestuur o.a. al verantwoordelijk was voor de goede gang van zaken bij ‘Daydream’. Na de positieve antwoorden van zowel politie als de organisatoren werd dan ook een principieel fiat gegeven voor dit festival.
Kris Verduyckt (Samen/SP.A) kwam ook nog tussen i.v.m. het ontbreken van een beleidsnota. Burgemeester Nijs benadrukte dat die er zeker zal komen, waarschijnlijk eind maart, nadat er ook met de twee partijen in de meerderheid onderling afspraken gemaakt worden, én dat ook de diensthoofden van de stad gehoord worden. Maar ook benadrukte hij dat het een ‘haalbare’ beleidsnota zal worden.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'