Dat is tenminste wat
minister Jo Vandeurzen deze namiddag wist te vertellen tijdens de '
eerstesteenlegging' van woonzorgcentrum
Hoevezavel II op Heeserbergen. Volgens gefundeerde studies zou de levensduur ieder jaar met 3 maanden stijgen, wat betekent dat kinderen die nu geboren worden zo af en toe wel eens een 135- tot 140-jarige zullen tegenkomen! Ook burgemeester Vanvelthoven had enkele cijfers bij, waaruit bleek dat de bevolking van Lommel in 2005 voor 1 op 7 bestond uit +65 jarigen; voor dit jaar zou dit al 1 op 6 zijn, en voor 2030 is de prognose 1 op 4. "Een reden te meer om erg veel aandacht te schenken aan zorg voor ouderen," zei hij tijdens de persconferentie.
In september gingen de bouwwerken van het nieuwe woon- en zorgcentrum van start. De fundamenten zijn inmiddels gegoten en de kelderverdieping is klaar. Als alles goed gaat, verhuizen de 120 bewoners van Hoevezavel
in het voorjaar van 2015 naar hun nieuwe stek. Hoevezavel II wordt gebouwd vlak naast het bestaande woon- en zorgcentrum en zal vooral uitblinken in energiezuinigheid, met aandacht voor de nieuwste technieken. “Lommel is de stad van Pure Energie. Duurzaamheid was vanaf dag één dan ook een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van het nieuwe woon- en zorgcentrum”, benadrukte de burgemeester. “Een heel nieuw en innovatief systeem van klimaatregeling op basis van betonkernactivering zal zorgen voor een constante, aangename binnentemperatuur in het gebouw. Een gebouw waar ruimte en huiselijkheid centraal staan met een duidelijk woonkarakter met een eigen kamer en aangepast sanitair voor elke bewoner.”
Het centrum zelf zal bestaan uit drie met elkaar verbonden blokken. In de twee buitenblokken worden de bewonerskamers en de afdelingen ondergebracht. In het centrale deel is er plaats voor een ontmoetingscentrum met cafetaria. Veel aandacht is er ook voor groen. Met dit nieuwe woon- en zorgcentrum wordt aan de toekomstige bewoners de keuze gelaten tussen een mooie oude dag in het centrum van de stad of in de groene rand.
Dit groene, klimaatneutrale gebouw
kost 17,708 miljoen euro, exclusief BTW. Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) komt voor 8,9 miljoen euro tussen.
Na de verhuizing zal het oude Hoevezavel worden afgebroken. (T
ekst en foto's Jan Buyens)