Het overige nieuws

Straks luiden de kerkklokken

Donderdag 31 juli 2014
Peer - Straks luiden de kerkklokkenZoomStraks, om 21u, gaan in alle Limburgse parochies de kerkklokken luiden. Het is de bedoeling dat ze dat een kwartier lang gaan doen. Het is dan precies 100 jaar geleden dat koning Albert I besliste om de algemene mobilisatie af te kondigen. Dit gebeurde door het luiden van de kerkklokken in alle dorpen, destijds de enige vorm van massacommunicatie, in combinatie met het rondbrengen van oproepingsbrieven. Alle dienstplichtigen moesten zich vervolgens onmiddellijk bij de kazerne aanmelden. Vier dagen later, op 4 augustus 1914, viel Duitsland ons land binnen en was de oorlog begonnen.
 

Komend weekend: vlinders tellen

Donderdag 31 juli 2014
Peer - Komend weekend: vlinders tellenZoomZaterdag en zondag organiseert Natuurpunt voor de achtste keer Het Grote Vlinderweekend. De natuurvereniging roept iedereen op om gedurende een zonnig halfuur vlinders in z'n tuin te tellen en het resultaat door te geven via www.vlinderweekend.be. Op basis van die gegevens wil Natuurpunt de toestand van onze inheemse vlinders jaar na jaar opvolgen. “Als gevolg van het uitzonderlijk warme weer van dit voorjaar wordt het resultaat (…) Het hele nieuwsbericht

Marcel Jansen overleden

Woensdag 30 juli 2014
Peer - Marcel Jansen overledenMaandag is Marcel Jansen overleden, de echtgenoot van Pauline Gijbels. Hij was 83 jaar. Vrijdag wordt hij gecremeerd, na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Wijchmaal. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Yvonne Vangerven overleden

Woensdag 30 juli 2014
Peer - Yvonne Vangerven overledenZaterdag is Yvonne Vangerven overleden, de weduwe van François Bloemen. Ze was 82 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden.
De 44 Limburgse gemeentebesturen hebben zich geëngageerd om in 2014 met Toerisme Limburg vzw de vrijetijdseconomie in Limburg verder uit te bouwen. Dat kadert in het strategisch toeristisch actieplan dat de vzw samen met haar partners opstelde. De gemeenten dragen dit jaar meer dan 713 950 euro bij aan de werking van Toerisme Limburg, dat dit jaar meer dan 8 miljoen euro inzet voor de ontwikkeling en versterking van het toeristische aanbod en de promotie van Limburg als toeristische bestemming.  

Speuren naar hamsters

Donderdag 24 juli 2014
Sinds 2004 zoekt de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) elk jaar in augustus naar hamsters. Ook dit jaar gebeurt dat weer en zoekt men naar hamsterburchten in en rond Tongeren. Zien doe je de hamster zelden. Maar de typische burchten vind je in graanakkers die geoogst, maar nog niet geploegd zijn.
De Limburgse hamsterburchten worden al jaren nauwlettend gevolgd. De gegevens zijn belangrijk omdat ze bijdragen tot meer kennis en bescherming. Wil je mee zoeken? Schrijf je dan snel in. Je (…) Het hele nieuwsbericht
Het provinciebestuur van Limburg zegt te betreuren dat de nieuwe Vlaamse regering de bevoegdheden van de provincies ernstig wil inperken. In het regeerakkoord staat dat de provincies alleen nog voor de grondgebonden materies bevoegd zullen zijn, en niet langer voor de persoonsgebonden materies. Ook zou het aantal gedeputeerden en provincieraadsleden worden gehalveerd.
"We betreuren deze beslissing," zegt gedeputeerde Marc Vandeput namens de deputatie. "Een (…) Het hele nieuwsbericht

Gaza en de Vredesgemeenten

Maandag 21 juli 2014
Er zijn in Vlaanderen 121 gemeenten die de (Pax Christi-)titel "Vredesgemeente" dragen. Jef Lingier uit Houthalen richtte gisteren deze open brief aan de burgemeesters van die gemeenten:
"Waarde burgemeesters,
"Gelieve de daad bij het woord te voegen en morgen op onze nationale feestdag alle vlaggen halfstok te hangen uit solidariteit met de slachtoffers van de oorlog in Gaza. Het volstaat immers niet de titel van Vredesgemeente te dragen, nu moeten jullie minstens een kleine vredesdaad stellen, (…) Het hele nieuwsbericht

Waar komt honing vandaan?

Zaterdag 19 juli 2014
Peer - Waar komt honing vandaan?ZoomImker Anne-Marie Horten uit Zolder vertelde in het bezoekerscentrum van het Limburgs Landschap het verhaal van Bea de bij en Wes de wesp. Op het einde van het verhaal mochten de kinderen allemaal snoepen uit de honingpot. Anne-Marie Horten: "Mijn man, mijn dochter en ik zijn alle drie natuurgids. Sinds vier jaar ben ik ook imker en geef ik mijn kennis door aan kinderen. Ik doe dit nog het liefst voor gehandicapte kinderen, want ik weet hoe ik ze moet aanpakken. Wat hen is bijgebleven vertellen ze aan (…) Het hele nieuwsbericht

Benny Vanhees overleden

Zaterdag 19 juli 2014
Peer - Benny Vanhees overledenDonderdag is Benny Vanhees overleden, de echtgenoot van Annick Helsen. Hij was 47 jaar. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden. Dinsdag om 19u is er een avondwake in de decanale kerk van Peer.

Bevolkingsaantallen op 1 januari

Donderdag 17 juli 2014
Het Nationaal Instituut voor Statistiek heeft vandaag de bevolkingscijfersop 1 januari 2014 gepubliceerd.  Daaruit blijkt dat Hamont-Achel 14.265 inwoners telt, Hechtel-Eksel 12.166, Lommel 33.744, Meeuwen-Gruitrode 13.008, Neerpelt 16.844, Overpelt 14.686, Peer 16.185, Houthalen-Helchteren 30.623 en Tongeren 30.655.

Catho Keppens overleden

Donderdag 17 juli 2014
Peer - Catho Keppens overledenZondag is Catho Keppens overleden, de weduwe van Twan Bollen. Ze was 92 jaar. Vrijdag wordt ze begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Peer-Centrum. Donderdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Op initiatief van de provincie Limburg zullen op donderdag 31 juli om 21 uur de klokken van alle Limburgse kerken luiden ter herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog, zoals destijds bij de algemene mobilisatie. Het bisdom Hasselt heeft de parochies gevraagd dit initiatief kenbaar te maken tijdens de weekendvieringen van 26 en 27 juli. De gelovigen worden dan ook opgeroepen om te bidden voor vrede.
Honderd jaar geleden, de avond van 31 juli, werden alle Limburgers verwittigd dat (…) Het hele nieuwsbericht

Opgelet met gras maaien

Woensdag 16 juli 2014
Peer - Opgelet met gras maaienZoomIedereen die hoog gras gaat afmaaien moet zeker goed opletten. In deze periode beginnen de jonge egels rond te lopen en hun afweermechanisme (zich oprollen) is natuurlijk niet afdoende tegen een grasmachine, meldt het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek op zijn website.
Afgelopen weekend werden twee jonge egels binnengebracht.Toen men klaar was met een perceel hoog gras te maaien en de machine werd zuivergemaakt, zag men dat er een volwassen egel onder de machine was gekomen. Aangezien de eigenaars de avond (…) Het hele nieuwsbericht

Bernard Baeten overleden

Dinsdag 15 juli 2014
Peer - Bernard Baeten overledenVrijdag is Bernard Baeten overleden, de weduwnaar van Jeanneke Mertens. Hij was 93 jaar. Donderdag wordt hij begraven na een rouwmis (om 10.30 uur) in de dekenale kerk van Peer-Centrum. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.
Peer - Nieuw verkeersbord langs Limburgse wegenZoomFotograaf Josh Vandijck heeft een nieuw verkeersbord ontdekt in Waterschei. Alleszins een leukere naam dan kiss and ride zone.

 
Onder de noemer SLim-acties houden de Limburgse korpsen van lokale politie en de Wegpolitie Limburg elk weekend, het hele jaar door, gecombineerde controles op alcohol, drugs en snelheid. Het doel is dat er elk weekend in Limburg controles plaatsvinden in minstens 4 politiezones. Met de SLim-acties wil men vooral het aantal weekendongevallen in onze provincie verminderen ... en zo bewijzen dat Limburgers SLim-meriken zijn.
SLim is een initiatief van gouverneur Herman Reynders, de 16 korpsen van lokale (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Fusie voor Noord-Limburgse gemeenten?ZoomVolgens een studie van de KU-Leuven en het VIVES (Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving) zouden we van 308 naar 152 nieuwe en dus 'grotere' gemeenten moeten gaan. Voor Limburg zou dit betekenen van 43 naar naar nog maar 22, en wat Noord-Limburg betreft gaat deze studie uit van een fusie van Lommel met Overpelt, Neerpelt met Hamont-Achel, Hechtel-Eksel met Peer, en Bocholt met Bree en Meeuwen-Gruitrode. VIVES maakte de rekenoefening omdat er ter (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Afwezigheidstoezicht aan 469 woningenIn 2013 heeft de politiezone Kempenland (Hechtel-Eksel, Peer, Leopoldsburg) afwezigheidstoezicht uitgevoerd aan 469 woningen. Vakantiegangers of andere mensen die voor een bepaalde tijd hun woning onbewaakt moeten achterlaten, kunnen beroep doen op de politie om regelmatig een oogje in het zeil te houden aan hun huis met het oog op het voorkomen van inbraak en diefstal. Het toezicht gebeurt zowel overdag als 's nachts.
Ryanair heeft  vandaag haar dienstregeling voor het aankomende winterseizoen 2014/2015 bekendgemaakt. Naast de reeds aangekondigde nieuwe lijndiensten ( Madrid, Manchester en Lissabon), gaat Ryanair aankomende winter ook naar de huidige Italiaanse zomerbestemmingen Catania en Venetië vliegen en worden tevens twee nieuwe bestemmingen toegevoegd aan het Ryanair netwerk vanaf Eindhoven: Turijn (Italië) en Tenerife (Spanje).
De route van Eindhoven naar Turijn zal 3x per week op dinsdag, donderdag (…) Het hele nieuwsbericht
Weken, zelfs maanden, wachten op de inschrijving van een ingevoerd voertuig. Het is niet enkel in de vakantieperiode, maar het ganse jaar door een realiteit. Zo lang wachten op de inschrijving van een voertuig, het lijkt een (slechte) herinnering uit een ver verleden. Zeker als elke vraag door de bevoegde ambtenaar met een spreekwoordelijke diepe zucht beantwoord wordt. Toch gebeurt dit nog om de haverklap bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen. Met een resem klachten van ondernemers tot gevolg.
Voka (…) Het hele nieuwsbericht
In opdracht van de touroperators Neckermann en Sunweb gaat transavia.com de aankomende winter twee keer per week vliegen tussen Eindhoven Airport en de Egyptische bestemmingen Hurghada en Marsa Alam, beiden aan de Rode Zee.De vluchten naar Egypte worden vanaf 25 oktober 2014 iedere woensdag en zaterdag gevlogen door een Boeing 737-800 van transavia.com en zijn boekbaar via de Nederlandse en Belgische websites van Neckermann en Sunweb.Egypte wordt met deze vluchten voor het eerst sinds 2008 weer bereikbaar vanaf Eindhoven Airport.

Mariette Deckers overleden

Dinsdag 8 juli 2014
Peer - Mariette Deckers overledenZaterdag is Mariette Deckers overleden, de echtgenote van Theo Winters. Ze was 75 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd na een rouwmis (om 10.30 uur) in de kerk van Kleine-Brogel. Woensdag om 19 uur is er daar een avondwake.

Mieke Soors overleden

Dinsdag 1 juli 2014
Peer - Mieke Soors overledenZaterdag is Mieke Soors overleden, de echtgenote van Davy Cardinaels. Ze was 31 jaar. De afscheidsviering en de crematie zullen in intieme kring plaatsvinden. Woensdag om 20 uur is er een avondwake in de decanale kerk van Peer-Centrum.
01/07

Op 4 juli is onze kleinzoon Yente jarig van harte proficiat van Oma en Opa wijchmaal

Valere Goossens
24/06

Voor mijn lief vrouwke ze is jarig op 29/6 Van harte gefeliciteerd

Valere Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer