Vandaag is het
precies honderd jaar geleden dat het stoffelijk overschot van
Jaak Tasset terug vanuit Hasselt naar Neerpelt werd gebracht. Dat gebeurde met de trein - die reed toen nog tussen Neerpelt en de Limburgse hoofdstad.
Jaak Tasset (1861-1916) was jonkman, keuterboer en veekoopman. Hij woonde in de Zonhoek. Twee neefjes vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front in de Westhoek. Hij stuurde hen dikwijls brieven en cadeaus. Niks fout, maar het moest via een omweg. Vanuit Nederland naar Engeland kwam het via Frankrijk bij de soldaten terecht. Maar Jaak wist een gemakkelijke weg, via een grensovergang, alles naar Nederland te versassen. Waarschijnlijk ook brieven van andere Neerpeltenaren en soms documenten van de
Cereal Company die het front of Rotterdam moesten bereiken. Het was voor hem ‘volkssport’. Tot zijn methode met de geheime dop in de petroleumkan aan de grens bij de Quatre-Bras in Achel werd ontdekt. Verraden volgens sommigen. Het was op 14 april 1916. Diezelfde avond werd hij door de Duitsers thuis opgepakt en overgebracht naar de Herkenrodekazerne in Hasselt, samen met Henriette en Hendrik Bernaerts uit Achel. Jaak en Henriette kregen de doodstraf, maar Henriette kreeg genade en Hendrik 10 jaar gevangenisstraf. Enkel Jaak kwam voor het vuurpeloton. Hij werd op 14 juli 1916 in de kazerne op het Kolonel Dusartplein gefusilleerd.
Het was kapelaan Habraken van Kuringen die het stoffelijk overschot aan de kerk van zijn parochie mocht begraven.
Drie jaar later, in maart 1919, besloot de gemeenteraad van Neerpelt zijn stoffelijk overschot naar Neerpelt te laten overbrengen. Het stoffelijk overschot werd in Kuringen opgegraven en in aanwezigheid van een gemeenteraadslid en een familielid met de trein van 7.29u vervoerd in een metalen kist.
In Neerpelt waren meer dan 5000 personen komen opdagen om hulde te brengen aan hun volksheld. Aan het station stond een massa volk, maar ook langs de straten, in de kerk en nadien langs de weg naar het kerkhof waar hij zijn definitieve rustplaats kreeg, stonden de mensen rijen dik.
Ze hadden een brochure gekregen die E.H. Ballings van het college had geschreven en door drukkerij Jacobs was gedrukt.
Die brochure werd, enigszins uitgebreid, opnieuw uitgegeven bij de onthulling van het monument op het kerkhof op 16 oktober 1921. Men kon nu ook de laatste brief van Jaak aan zijn moeder lezen die hij enkele uren voor zijn dood had geschreven. Ook het eigenhandig geschreven testament werd in de brochure opgenomen.
Op die 16de oktober werd het stoffelijk overschot officieel onder het grote monument geplaatst. Het nieuwe Heilig Hartbeeld met gespreide armen pronkte nu op het kerkhof van Neerpelt. Ook de drukke Kanaalstraat kreeg een nieuwe naam: de Jaak Tassetstraat.
Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Jaaks overlijden werd in 2016 een borstbeeld ontworpen door Gerard Boonen. Deze buste zal geplaatst worden in de foyer van de Jaak Tassetschool.
(Paul Cuyvers)