Limburg.net heeft een Afvalmonitor gelanceerd. Dit nieuwe digitale systeem helpt gemeenten niet alleen om hun openbare vuilnisbakken beter en eenvoudiger in kaart te brengen, maar maakt het ook mogelijk om alle ledigingen, problemen en eventuele misbruiken te registreren en op de voet te volgen. In een volgende stap kan ook vanop afstand de vulgraad gemonitord worden. “We krijgen nu een zicht op welke afvalbakken wanneer vol zijn, welke stuk zijn, waar er aan de bakjes wordt gesluikstort of waar er huisvuil in de openbare afvalbakjes wordt gedeponeerd. Waardevolle informatie voor ons beleid," zegt milieuschepen Liesbeth Fransen.
Te weinig of verkeerd geplaatste vuilnisbakken zorgen voor meer zwerfvuil, te veel publieke afvalbakjes zorgen dan weer voor extra afval en meer misbruik doordat ze bijvoorbeeld gebruikt worden voor huisvuil. Met de steun van Vlaio werkte Limburg.net NU een systeem uit waarmee elke stad of gemeente de openbare vuilnisbakken precies in kaart kan brengen en daarna per lediging kan bijhouden wat er in en rond elke vuilnisbak gebeurt. Pelt, Hechtel-Eksel, Hasselt, Bilzen en Lummen draaiden proef en leverde zo een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van de Afvalmonitor.
“Publieke vuilnisbakken zijn belangrijk in ons afvalbeleid, maar op dit ogenblik is er vrij weinig concrete kennis beschikbaar”, zegt Luc Wouters, voorzitter van Limburg.net . “Ook internationaal is er zeer weinig knowhow te vinden die aangeeft welk soort bak het meest doeltreffend is, waar openbare vuilnisbakken nut hebben, met welke spreidingsgraad, en waar je beter geen afvalbakken plaatst. Terwijl gemeenten net heel veel behoefte hebben aan dat soort kennis, zeker wanneer straten of wijken opnieuw worden ingericht of aangelegd. Voor die kennis kunnen we nu zelf zorgen.
Na de 5 pilootgemeenten kunnen nu ook alle gemeenten uit het werkingsgebied van Limburg.net de Afvalmonitor gebruiken. Daardoor kan de informatie van alle gemeenten worden gebundeld. Uit die verzamelde data kunnen dan weer patronen herkend worden en kan kennis opgedaan worden die op schaal van één gemeente nooit kan worden opgedaan.”
Vandaag staan dankzij de vijf proefgemeenten al meer dan 2.500 Limburgse afvalbakjes in het systeem, en er komen er nog elke dag bij. Van elk van die bakjes wordt bij elke lediging belangrijke informatie geregistreerd. Als alle gemeenten deze afvalmonitor gebruiken kan deze informatie over de gemeentegrenzen heen samengebracht worden en zo aanleiding geven tot betere inzichten in het afvalbeleid.