Neerpelt
Het gemeentebestuur gaat dit jaar inzetten op vier prioriteiten die het bestuur krachtiger moeten maken. Dat kondigde burgemeester Raf Drieskens maandagavond aan tijdens de gemeenteraadszitting in zijn toelichting over het "Eindrapport zelfevaluatie bestuurskracht", waarvan de gemeenteraad kennis moest nemen. De vier prioriteiten zijn communicatie, een nieuw dienstverleningsmodel, een kerntakendebat en digitalisering.
De gemeente had vorig jaar gebruik gemaakt van het ondersteuningsaanbod vanwege de Vlaamse overheid bij de zelfevaluatie over haar bestuurskracht. Die evaluatie gebeurde onder begeleiding van twee professoren. Uit hun bevindingen bleek dat de gemeente zich in een relatief gezonde financiële toestand bevindt, met bovendien nog een beperkte marge voor verdere verbetering. Neerpelt wordt ook gekenmerkt door een politieke stabiliteit, wat ook een troef is om een gemeente te besturen en een aantal uitdagingen aan te gaan. De gemeente neemt een zelfkritische houding aan, waarbij ze heel wat kleine en grote uitdagingen durft te benoemen en het eigen functioneren kritisch tegen het licht houdt; ze heeft de zelfevaluatie intern ook breed voorbereid. Ook de focus op de burger wordt sterk naar voren geschoven, zowel waar het gaat over het leveren van goede dienstverlening als over het organiseren van meer en betere burgerparticipatie.
Ook werd vastgesteld dat samenwerking een belangrijke plaats inneemt in Neerpelt. Samenwerking met Overpelt en met andere gemeenten in Noord-Limburg is een belangrijke kans voor bestuurskrachtversterking. De gemeente blijkt bovendien een aantrekkelijke werkgever te zijn.
Naast deze positieve punten werden volgende uitdagingen genoemd: de administratie heeft maar een beperkte capaciteit, wat haar kwetsbaar maakt, bijv. bij uitval van personeel of om verder te specialiseren. Ook de interne en externe communicatie is voor verbetering vatbaar. Daarnaast is er nood aan een duidelijk dienstverleningsmodel waarbij ook een intern en extern kerntakendebat gevoerd wordt.
Een laatste teer punt is dat er in de gemeente slechts beperkte mogelijkheden zijn op het vlak van HRM (human resources management).