plaats in de nieuwe raadszaal van De Stroming. Voor de gemeenteraad kon worden geopend moest er, aldus voorzitter Juul Vrolix, nog een administratieve plichtpleging plaatsvinden:
diende nog de eed af te leggen als nieuw financieel directeur, zij vervangt Theo Daamen die op pensioen gaat. Nauwelijks was de zitting geopend, of er volgde al een opmerking vanwege Stijn Philippe dat hij niet akkoord ging met de indeling van de zaal, meer bepaald rond de positie van de voorzitter (die met de rug naar burgemeester en schepenen zit). Waarop burgemeester Dennis Fransen antwoordde dat het probleem zichzelf wel zou oplossen de volgende legislatuur, ook al omdat er dan één schepen minder zal zetelen en er eventueel kan herschikt worden.
Volgende punten werden er behandeld:
In 2023 werd een Family Justice Center - dat nu onder de naam Veilig Huis verder gaat - ingericht in de politiezone HANO. Doel is de expertise rond intrafamiliaal geweld te bundelen, waarbij parket, politie en hulpverlening samenwerken. Hiervoor wordt een personeelslid van het OCMW van Pelt ter beschikking gesteld, die zal voor 70 % door Pelt en voor 30 % door Hamont-Achel betaald worden.
Het politiereglement voor de uitbating van kamers werd goedgekeurd. De gemeente wenst in te zetten op de woningkwaliteit van het woningaanbod op de (private) huurmarkt, via een gemeentelijk politiereglement kunnen er strengere lokale veiligheids- en kwaliteitsvereisten worden opgelegd. Dit zal gebeuren in een samenwerking met Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer. Hoofddoel is om de meest kwetsbare doelgroepen garanties te kunnen bieden op een goede woonkwaliteit en woonomgeving. In de praktijk werd immers vastgesteld dat dit vaak te wensen over liet. Men wil ook het risico op huisjesmelkerij minimaliseren. Gilbert Van Baelen beaamde het probleem, er zijn al gevallen bekend dat er tot 15 mensen in een kleine woning verblijven. Linda Vissers vraagt zich af of de regeling ook voor caravans zou gelden, want ook daar worden werknemers in ondergebracht. Raf Drieskens benadrukte het belang van het nieuwe politiereglement, daar op dit moment de brandweer niet over de juiste juridische middelen beschikt om op te treden. Middels Flexacties kunnen brandweer, politie en andere hulpverleners nu gezamenlijk optreden, zo repliceert Raf Drieskens, die aanvult dat ook voor caravans de Vlaamse Wooncodex van toepassing is, er is dus gelijkschakeling met 'kamers'.
De bewoners van de Assistentiewoningen Seppehof / Rijmenhof mogen nu ook huisdieren houden. In het oorspronkelijk reglement stond dat enkel gekooide niet-hinderlijke huisdieren toegestaan waren. Maar vermits onderzoek uitwees dat de aanwezigheid van huisdieren een positief effect heeft op de geestelijke én fysieke gezondheid valt die beperking van de kooi weg. De bewoners dienen er wel voor te zorgen dat de huisdieren de andere bewoners niet storen op het vlak van veiligheid, geluidshinder en hygiëne. Els Kuppens voegt er ook nog aan toe dat het huidige verbod sowieso strijdig was met de wetgeving.
Elke inwoner van Pelt, zowel eigenaar als eigenaar-verhuurder kan bij Energiehuis Limburg een aanvraag tot renovatieadvies/begeleiding indienen. Een adviseur brengt tijdens een huisbezoek de huidige situatie van de woning in kaart, informeert naar de wensen en mogelijkheden van de bewoner/eigenaar en werkt een adviesrapport uit dat op maat is van de bewoner/eigenaar én in lijn ligt met de richtlijnen voor 2050. Een pakket dienstverlening wordt voor bepaalde doelgroepen gratis aangeboden. Sofie Monsieurs vraagt zich af hoe dit naar de burger gaat gecommuniceerd worden en waarom huurders er niet van kunnen genieten. Liesbeth Fransen stelt dat dit via de gebruikelijke communicatiekanalen (ook via het OCMW) naar buiten zal komen, en huurders kunnen enkel kleine herstellingen/wijzigingen aan een gehuurd goed aanbrengen, de grote kosten (zoals deze) zijn altijd voor de eigenaar.