‘Fietsen op de heide, ver van iedereen
Vogels begeleiden ons op onze reis
Waarheen wij ook rijden zingen zij hun wijs’ (The Ramblers)
Met tien man vertrok het Neerpelter fietsclubje
(foto) voor een vierdaagse
grensoverschrijdende (!)
fietstocht doorheen de Noorderkempen die zich uitstrekt over Antwerpen en Noord-Brabant in Nederland.
“De eerste dag volgden we het kanaal Bocholt-Herentals tot aan de ‘Blauwe Kei’," mailt Robert Kinable. "Via het kanaaltje van Beverlo en verder knooppuntsgewijs via Balen en Meerhout kwamen we in Geel waar we de nacht doorbrachten.
De tweede dag ging het van Geel via Kasterlee en Lichtaart naar Turnhout, de hoofdstad van de Kempen. In Turnhout namen we het ‘Bels Lijntje’, een grensoverschrijdend fietspad van 45 kilometer over de voormalige spoorverbinding tussen Turnhout en Tilburg. Voortdurend fietsten we op de grens tussen België en Nederland. Een culinaire stop in Baarle-Nassau (NL) of was het Baarle-Hertog (BE) om in Goirle het fietspad te verlaten. Jammer dat we de landloperskolonie van Wortel links moesten laten liggen omdat er geen slaapgelegenheid meer was. Overnachten deden we in Klooster Nieuwkerk, een unieke plek tussen Goirle (NL) en Poppel (BE) midden in het natuurgebied ‘Nieuwkerk’. Toen in 1997 een einde kwam aan de religieuze activiteiten van dit nonnenklooster werd het omgevormd tot een soort jongerenhotel waar ook wij als de oudere jongeren welkom waren. Een stilteplek midden in de natuur.
"Dag drie bracht ons van Goirle naar Vessem. Onderweg passeerden we de abdij ‘Koningshoeve’ in de nabijheid van Tilburg, de trappistenabdij waar La Trappe gebrouwen wordt. Helaas te vroeg op de ochtend voor een bezoek.
In Vessem sliepen we in een pelgrimsherberg, een overnachttingsplek voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Als fietspelgrims waren we ook welkom en werden we liefdevol ontvangen.
"Van Vessem fietsten we op de laatste dag langs het natuurgebied ‘Kampina’ en de ‘Grote Heide’ terug naar Neerpelt. Een tocht door de vele dorpjes die ondanks de nabijheid van de grootstad Eindhoven hun landelijke karakter hebben weten te behouden. Een pluim voor de Nederlandse ordening van de ruimte.
Een fietstocht van zo’n 250 kilometer doorheen een bosrijk- en heidelandschap. De bomen beschermden ons tegen de hitte en tussen de bomen door zag je de heidevlakten. Het netwerk van knooppunten is compleet en sluit grensoverschrijdend overal naadloos op mekaar aan.
Een verre vakantiebestemming is niet nodig met zo’n natuurrijkdom dicht bij huis!”