De gemeenteraad keurde vanavond de aankoop van een perceel grond in de
Wateringstraat goed. Groen en N-VA stemden tegen, Lijst Vissers onthield zich.
Volgens het college van burgemeester en schepenen staat de huidige infiltratieriolering in de Wateringstraat hydraulisch onder druk, "wat ook een negatieve
invloed heeft op de afwatering van het binnengebied
Populierenhof. Door de aankoop van dit perceel grond, samen met
het achterliggende gemeentelijke eigendom, kan hier een bufferingszone aangelegd worden die dienst kan
doen om de infiltratieriolering in de Wateringstraat te ondersteunen en deels te ontlasten. De buffering kan
bijdragen tot een vermindering van de wateroverlast in de tuinzones van de woningen aan de randen van het
binnengebied van het Populierenhof."
Het perceel is 5a41ca groot en er moet
126.594 euro voor betaald worden. Dat is een fors cadeau, zei Katrijn Conjaerts (Groen). Andere percelen in de buurt werden verkocht voor een goede 120 euro/m²; deze eigenaar krijgt 200 euro/m², plus daar bovenop een extraatje van 18.300 euro als wederbeleggingsvergoeding. Het is een onverantwoorde aankoop met geld van de gemeenschap, zei ze. De motivatie is zeer twijfelachtig en zwak. Onder het binnenplein van het Populierenhof ligt een lekkende buis waar, volgens het recent goedgekeurde hemelwaterplan, op termijn een oplossing voor gezocht moet worden. En de gemeente heeft het over een probleem met de regenwaterafvoer? "Iemand met wat boerenverstand denkt: herstel die kapotte buis. Maar nee, dit bestuur wil een waterbufferingszone een stuk verder, op een smalle strook waar een beek over loopt en dat tussen twee huizen in."
(foto)Bovendien is er geen technisch verslag toegevoegd en kan men zich afvragen of het wel opportuun is een bufferingsbekken tussen twee woningen aan te leggen. Conjaerts zei nog dat "de schatting met haken en ogen aan elkaar hangt".
Burgemeester Dennis Fransen (CD&V) antwoordde dat de motivatie tot stand is gekomen in samenwerking met Fluvius en dat het bekken een deel van de oplossing is, niet dé oplossing. Conjaerts antwoordde dat zulks niet strookte met wat Fluvius haar had geantwoord.
Leon Alders (N-VA) vroeg om het punt te verdagen omdat er geen technisch dossier voorhanden bleek te zijn; ook hij zag het nut van een waterbufferingsbekken op die plaats niet. Het dossier is niet volledig, zei hij, verdaag het. De meerderheid keurde het punt goed.