Tijdens de gemeenteraad werden veel jaarrekeningen goedgekeurd, en er werden heel wat mandaten bepaald voor gemeentelijke vertegenwoordigers voor verschillende vergaderingen. Groen onthield zich bij de goedkeuringen van de mandaten.
De statuten van de
Welzijnsregio Noord-Limburg werden goedgekeurd. De vereniging heeft tot doel de deelnemende OCMW’s en gemeenten te ondersteunen bij onderzoek en beleidsplanning, om op te treden als overlegorgaan tussen de lokale besturen en derde partners en om gemeenschappelijke projecten en diensten van deze lokale besturen te organiseren. OCMW Pelt is deelgenoot van deze vereniging.
‘We willen het
Oud Dommelhof opnieuw aanbieden onder de vorm van een concessie,’ vervolgde Raf Drieskens de gemeenteraad, schepen van Lokale Economie (CD&V). De nieuwe concessie heeft een looptijd van negen jaar. De bedoeling is dat het Oud Dommelhof toegankelijk wordt voor zo’n breed mogelijk publiek met een ruim aanbod aan producten passend in de omgeving (cultureel centrum Dommelhof, sporthal Dommelhof, kunstonderwijs, fietsroutes, wandelroutes, Klankenbos, …)
Er werden drie mondelinge vragen gesteld. De
eerste vraag kwam van raadslid Hans Proost (Groen). ‘Aan de Bemvaartstraat is begin oktober een onvergunde weg aangelegd, meer bepaald een zandweg. Door de uitvoer van de werken zijn bomen moeten sneuvelen. We vernemen nu dat er herstelmaatregelen opgelegd zijn door de natuurinspectie van ANB. Maar uit de documenten van de natuurinspectie maken we op dat er geen herstelmaatregelen worden opgelegd voor die gerooide bomen. We vinden dat heel vreemd en vroegen ons af of daar een verklaring voor is en of de gemeente erop gaat aandringen dat er een heraanplanting van die gerooide bomen zal komen.’ De burgemeester antwoordde dat hij ervan op de hoogte was, maar dat hij schriftelijk zou antwoorden en het eerst op het schepencollege zou bespreken.
De
tweede mondelinge vraag kwam ook van Hans Proost. ‘Wat is de stand van zaken van de wegmarkeringen van de fietszone van de dorpskern van Sint-Huibrechts-Lille? Wanneer zullen ze te zien zijn in het wegdek? Inwoners vragen zich ook af waarom de Lindestraat en Sint-Hubertusstraat niet opgenomen zijn in de fietszone, omdat daar veel kinderen passeren.’ Schepen van Openbare Werken Dirk Vanseggelen (CD&V) schat dat volgende gemeenteraad het bestek hierover ter goedkeuring zal worden voorgesteld. ‘Er is een grote betonnen tegel voorzien om daar te plaatsen. We hopen dat in het najaar te doen.’ Schepen van Fietsbeleid Liesbeth Fransen (CD&V) vult aan dat er geen draagvlak was van automobilisten om een fietsstraat of fietszone te maken van de Lindestraat. ‘Uit het advies van de politie bleek dat het het veiligheidsgevoel van de fietser niet vergrootte. Als compromis hebben we daarom daar gekozen voor een zone 30.’
De
derde en laatste vraag kwam van Benny Bax (N-VA Pelt). Hij maakte zich zorgen over de domeinnaam ‘
overpelt.be’ dat al jaren niet meer in handen is van de gemeente. Vorige week raakte dit bekend in de pers. ‘Hoe is dat kunnen gebeuren? Je moet jaarlijks betalen voor het behouden van zo’n domeinnaam. Zijn er stappen ondernomen om die domeinnaam terug te verwerven? Is er gevoelige informatie gelekt hierdoor?’ De burgemeester reageerde dat dit is kunnen gebeuren door een menselijke fout. ‘In 2019 is er op een gegeven moment niet meer voor betaald en kwam de domeinnaam dus in handen van een onbekende. We hebben verschillende stappen ondernomen. We probeerden via DNS in contact te komen met de nieuwe eigenaar van de domeinnaam, maar dat lukte in eerste instantie niet. We hadden ook een arbitrageprocedure kunnen opstarten, maar dat zou heel veel moeilijkheden opgebracht hebben. Dankzij de media-aandacht hebben we nu wel antwoord gekregen van DNS en zijn we in contact gekomen met de eigenaar. Dat bleek een Nederlands bedrijf te zijn. We hebben nu recent een overeenkomst gesloten om de domeinnaam weer te verkrijgen.’
Delia Filippone