UPDATE Nu met de tweede mondelinge vraag van gemeenteraadslid Rina Ven erbij, over de verlenging van de milieuvergunning voor de stortplaats voor zinkassen en vervuild water (Nyrstar).
Voor de gemeenteraad van start ging, werd er een
minuut stilte gehouden voor Marc Snokx, die onlangs op 50-jarige leeftijd plots overleed. Hij was actief in het sociale en politieke leven in Lommel, alsook in de motorcross.
Na zo’n vijftien minuten volgde het eerste discussiepunt. Het ging over de vertegenwoordiging op de vergadering van
Fluvius Limburg in juni. Schepen Karel Wieërs (N-VA) liet vallen dat hij het een ingewikkeld dossier vond waarop raadslid Walter Cremers (Samen Vooruit) reageerde dat hij de indruk kreeg dat Wieërs niet goed op de hoogte was van het dossier. Vervolgens verliet Wieërs de raadszaal door naar eigen zeggen “het belachelijke gedrag van Cremers”. De vergadering werd even geschorst, maar na enkele minuten stond Wieërs weer paraat.
Er werden twee
schenkingen aan de stad unaniem goedgekeurd, waaronder een schenking van ongeveer 24.000 euro door ZF Wind Power voor de aanpassingswerken aan het kruispunt op de N71 en een schenking van 50.000 euro door Lommel SK voor de aanleg van een interactief voetbalveldje in de speeltuin van Lommel.
Vervolgens werd er een project unaniem goedgekeurd waarin op vier daken van publieke gebouwen in Lommel (Stadswerken, Kunstacademie Noord-Limburg, Stedelijke basisschool De Schommel en Sporthal 2 Soeverein)
zonnepanelen geplaatst zullen worden. Het is een coöperatief project, waarin ook inwoners, bezoekers, omwonenden of andere geïnteresseerden betrokken kunnen worden. Daarom organiseert de stad volgende maand info-momenten hierover. Samen Vooruit vroeg zich af waarom het zo lang geduurd heeft voor dit project er kwam. Volgens schepen van Milieu Joris Mertens (CD&V) zijn er nu grondigere studies uitgevoerd, onder andere naar stabiliteit en kostprijs, en geschiktere daken uitgezocht.
De
eerste mondelinge vraag kwam van raadslid Jean Jacques Melotte (Samen Vooruit). Hij vroeg naar een stand van zaken over het
corona noodfonds. Schepen van Cultuur Peter Vanderkrieken (CD&V) vertelde dat er volop gewerkt wordt aan het opstellen van een subsidiereglement waarin ruimte is voor de jeugd, cultuur en sport. Daarvoor ging de stad eens luisteren bij die verschillende groepen wat de noden zijn. Bij de jeugd is dat vooral ondersteuning bij de opleiding tot leiding in jeugdbewegingen en brandveiligheid in lokalen die verhuurd worden. Bij cultuur ging het vooral over infrastructuur. De senioren werden ook bevraagd maar hadden geen specifieke noden volgens schepen van Sport Dirk Vanderhoydonks (CD&V). ‘We hopen het subsidiereglement op de gemeenteraad van september ter goedkeuring te kunnen voorleggen,’ aldus Vanderkrieken.
De
tweede mondelinge vraag leverde een pittige discussie op. Raadslid Rina Ven (Samen Vooruit) uitte haar bezorgdheid over de jarenlange verontreiniging door Nyrstar, meer bepaald op de stortplaats voor zinkassen en vervuild water, en de
verlenging van de milieuvergunning. ‘Lommel is hier het grootste slachtoffer van,’ klonk het. Ze is vooral erg bezorgd over de gezondheid van de omwonenden en vindt dat er een einddatum had moeten staan op de vergunning die de stad leverde aan Nyrstar. Schepen Joris Mertens snapte de bezorgdheid wel, maar meent dat er geen betere of andere oplossing is dan zo’n stort. ‘Dit is een gecontroleerde manier om om te gaan met dat verontreinigde materiaal. Er bestaat gewoon geen andere manier om zinkassen weg te werken. Op deze manier komt het juist niet tot bij de mensen terecht. En een einddatum heeft geen zin, want dit gaat over een probleem dat nog zeker 50 jaar zal spelen volgens OVAM,’ aldus de schepen.
‘Ik denk niet dat het zin heeft om heel deze geschiedenis op te rakelen of om te discussiëren wiens schuld het nu juist is. We moeten vooral kijken naar wat we er aan kunnen doen. Als we alles willen weggraven, moeten we half Noord-Limburg afgraven. Er zal moeten gekeken worden waar dat kan, zoals in gebieden met zand. De stort moet op een verstandige manier gebeuren. De problematiek is al zo lang bekend. We moeten elkaar niet de schuld geven, maar er samen voor zorgen dat de verspreiding minimaal is,’ besloot Dag Indenhoek.
Een andere
mondelinge vraag kwam van raadslid Ronny Geysen (Samen Vooruit). Het ging over het
natuurgebied ’t Stort, waarbij de wandelpaden ook gebruikt worden door mountainbikers. ‘ANB wil een toegankelijkheidsregeling opstellen voor dat wandelgebied, waardoor paden exclusief zullen voorbehouden worden voor wandelaars. Dat is jammer, want momenteel verloopt dat allemaal heel goed. Nu is er een petitie opgestart door Mountain Bikers Foundation met meer dan 1.000 handtekeningen. Ze hebben ook een bezwaar ingediend. Gaat Lommel zich ook inzetten hiervoor en haar stem laten horen?’
Schepen van Natuur Joris Mertens (CD&V) kaderde dat het eigenlijk al verboden was om daar te mountainbiken, en dat die nieuwe toegankelijkheidsregeling dus niet nieuw is. ‘Wat wandelen betreft, is het duidelijk. Je mag wandelen op de bestaande paden, behalve als dat expliciet verboden is. Maar mountainbikers, fietsers of ruiters mogen enkel paden gebruiken als die officieel bewegwijzerd zijn. In Lommel is dat alleen op de zuidflank van het kanaal, de rode en blauwe lus in de volksmond, en niet het pad aan de noordflank van het kanaal. Maar al zo’n 10 jaar wordt dat zo wel gebruikt en is dat nooit een probleem geweest. Er zijn nooit overtredingen geweest van zwerfvuil of zo. Ik denk dat we nu eens samen met ANB moeten kijken hoe we die paden toch kunnen officialiseren, met respect voor de natuur, de dieren en de waarde van die wetgeving’, besloot hij.
Delia Filippone