Op de Peltse gemeentewerf werd onlangs de eerste van drie volledig
elektrische bestelwagens (foto) geleverd. Eerder al kocht de gemeente een nieuwe elektrische auto die later als deelwagen zal worden ingezet. Eind augustus besliste de gemeenteraad over de aankoop van nog eens vijf volledig elektrische personenwagens voor verschillende diensten. De aankopen passen in het engagement van de gemeente op het vlak van de klimaatdoelstellingen, die eerder dit jaar in het klimaatactieplan 2030 werden vastgelegd. De gemeente wil met de aankopen – negen in totaal – meteen haar voorbeeldfunctie benadrukken.
Elektrisch rijden betekent rijden zonder lokale uitstoot: er komen geen CO
2, fijnstof of andere schadelijke deeltjes vrij. Zelfs als elektrische wagens met grijze stroom (onze huidige Belgische energiemix) worden geladen, stoten ze nog altijd 2 tot 3 keer minder CO
2 uit dan een gewone verbrandingsmotor. Elektrisch rijden draagt dus positief bij aan de lokale luchtkwaliteit en de klimaatverandering.
Naast het milieu zijn er nog redenen om te kiezen voor elektrische wagens. Fossiele brandstoffen (zoals diesel) raken op. Door te kiezen voor elektriciteit, word je er minder afhankelijk van. Elektriciteit wordt ook steeds meer lokaal opgewekt. Denk maar aan de windparken en de zonnepaneelvelden. Kiezen voor elektrische wagens is bijgevolg ook kiezen voor een vernieuwende (boven)lokale economie. Denk maar aan de uitbouw van de oplaadinfrastructuur en de diensten die ermee gepaard gaan.
Voor de negen wagens gaat het in totaal om een investering van zo’n 370.000 euro. De kosten voor de aanschaf van elektrische voortuigen liggen nog steeds een stuk hoger dan voor een auto met traditionele verbrandingsmotor. Maar de meerprijs wordt terugverdiend met de lagere onderhouds- en verbruikskosten. Elektrisch rijden kost dan tussen 2,60 euro en 3,20 euro per 100 kilometer. Rijden met diesel kost momenteel zo’n 6,50 euro per 100 kilometer. Dat maakt dat een elektrisch voertuig na minder dan 100.000 kilometer is terugverdiend, zegt de gemeente.