Overpelt en Neerpelt hebben het voornemen te fusioneren. Dat is het voorstel dat voorgelegd zal worden op de
extra gemeenteraadszittingen in beide gemeenten op
maandag 26 juni aanstaande. Het gaat om een i
ntentieverklaring. De fusie is een feit na een definitieve beslissing voor 31 december van dit jaar.
En dan ontstaat er na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 op 1 januari 2019 een nieuwe gemeente in Noord-Limburg: een gemeente van 8360,5 ha met meer dan 32.000 inwoners (Overpelt + 15000, Neerpelt +17000)
. Voor de inwoners zal er niet zo heel veel veranderen. Na de gemeenteraad van 26 juni kan de praktische uitwerking van de nieuwe gemeente beginnen.
Overpelt en Neerpelt groeien in de realiteit al jaren naar mekaar. Er is niet alleen de nauwe samenwerking op heel wat vlakken – Dommelslag is daarvan misschien wel de bekendste. Er is ook het steeds dichter naar mekaar groeien van de twee centra, die slechts op een boogscheut van elkaar liggen. De beide gemeenten hebben heel veel gemeen én veel gemeenschappelijke belangen. Na 40 jaar kan dit dan toch leiden tot een fusie.
De schaalvergroting brengt
heel wat voordelen met zich mee. Vooreerst is er de schuldvermindering vanwege de Vlaamse overheid. Die bedraagt 500 euro per inwoner. Dat zou samen 16 miljoen euro betekenen voor de fusiegemeente. De grotere schaal maakt aankopen goedkoper en kan bijdragen tot een efficiëntere aanwervingspolitiek. Het zou uiteindelijk moeten leiden tot een bestuur met meer expertise en meer efficiëntie en dat komt de inwoners alleen maar ten goede. En tot slot: de nieuwe gemeente kan met meer mogelijkheden de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst aanpakken, zo wordt gezegd in een persmededeling.
Organisatorisch zullen er op korte termijn nog heel wat watertjes doorzwommen moeten worden. Het huidige personeel mag in ieder geval gerust zijn:
er zullen ingevolge de fusie geen mensen hun werk verliezen. De jobinhoud kan en zal wel veranderen, maar dat geeft ook weer mogelijkheden op verdere groei en ontplooiing.
Maar eer het allemaal zo ver is, moeten beide gemeenteraden
het principe van de fusie goedkeuren. Daarvoor komen beide gemeenteraden samen op 26 juni. Pas als de raden het licht op groen zetten, kan de praktische invulling van de fusie van start gaan. Zo zal er een traject uitgetekend worden om uitgebreid met de inwoners van beide gemeenten in gesprek te gaan over de fusie. Daarna volgen nog de gemeenteraadsverkiezingen. Die zullen bepalen wie de nieuwe gemeente zal besturen.