Donderdag 27 augustus 2020
Gemeenteraad
De gemeenteraad keurde, meerderheid tegen oppositie, een voorgestelde tracéwijziging van de openbare wegenis en de aanvaarding van de gratis grondafstand in de verkaveling Weyerstraat goed. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot.
Een bouwpromotor uit Brugge vroeg een omgevingsvergunning aan om zo’n 3 ha open ruimte te verkavelen tussen de Weyerstraat en de Hobosstraat, in het Lindel. Het perceel ligt in het buitengebied van Lindel-Hoeven en meer dan 1 km buiten het centrum van dit gehucht. Het gaat om bijna 50 nieuwe wooneenheden in landelijk gebied. Daarmee is het één van de grootste verkavelingsprojecten van de laatste jaren in Pelt.
Schepen Jaak Fransen (CD&V) ging in op het openbaar onderzoek en zei dat de bezwaren vooral op de waterproblematiek en de verkeersveiligheid betrekking hadden. Hij zei dat het extra verkeer dat door deze verkaveling zal worden gegenereerd, beperkt zal zijn en dat men dat probleem niet moet overroepen, ook niet waar het gaat om de kruispunten met de Lindelsebaan.
"Ik heb zelden zo'n slecht voorbereid dossier gezien", zei Linda Vissers in haar interpellatie. "Het is zeer onduidelijk - ik had liever gezien dat het vooraf in de commissie grondig besproken was. Het gaat eigenlijk om een nieuw dorpke op zijn eigen in een momenteel vrij rustige buurt."
Vissers stelde dat de kruispunten met de Lindelsebaan zeer onduidelijk blijven, dat de bushalte moet behouden blijven - Fransen had gesuggereerd dat die zou verdwijnen en alleszins zal herbekeken worden in het kader van de hervorming van de vervoersregio -, dat er een verkeers- en veiligheidsplan nodig is en dat 49 nieuwe woningen veel te veel zijn voor zo'n rustige buurt. Zij vond dat allemaal voldoende redenen om de vergunning te weigeren. Schepen Jaak Fransen antwoordde dat de impact van de woningen op de huidige buurt relatief beperkt is en dat het nieuwe project niet zoveel zal veranderen ten opzichte van nu. De situatie met de kruispunten zal eventueel in de toekomst opnieuw worden bekeken.
Ook Hans Proost (Groen) toonde zich een tegenstander van het project, dat niet alleen 27 loten in open bebouwing aanbiedt maar ook drie projecten voor in totaal 22 geschakelde eengezinswoningen voorziet. Hij hekelde ook de gang van zaken in dit dossier: de omwonenden worden volgens hem nauwelijks betrokken. “Er waren geen informatiesessies, geen toelichtingen en geen antwoorden op de vele bezwaarschriften die werden ingediend door de buurt”, zei hij. “De omwonenden worden niet betrokken, en burgerparticipatie staat duidelijk niet op de checklist van het gemeentebestuur in dit ingrijpend dossier.” Met haar aanslag op het landelijk karakter van De Weyer, verzaakt de gemeente volgens hem ook aan haar belofte om te kiezen voor kernverdichting en woonconcentratie. "Op deze manier gaat Pelt nooit komen tot wat iedereen weet dat moet gebeuren: bescherm de open ruimte en houd onze gemeente leefbaar."
Fractieleider Frank Suetens (N-VA) zei eveneens van mening te zijn dat het dossier zeer onduidelijk is.
Aansluitend moest de raad stemmen over de verkoop van de "niet-zichtbare en verlaten bedding van de Hoevenderloop" aan de projectontwikkelaar. Het gaat om 66m² die verkocht wordt voor een totaalbedrag van 13.200 euro. "Die bedding is watergevoelig en maakt deel uit van een openruimtegebied", zei Linda Vissers. "Ze maakt deel uit van een belangrijk onderdeel van het waterplan." Schepen Jaak Fransen zei dat de problematiek zich niet meer stelt; momenteel ligt de bedding volgens hem niet in waterziek gebied - "wat telt is de situatie nu, al de rest is onzin." Ook dit punt werd alleen door de meerderheid goedgekeurd.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'