Steeds meer daken in ons land kleuren groen. Ze worden dan ook
groendaken genoemd. De vraag naar dergelijke daken zit in de lift, ontdekte
VRT-nieuws. Ongeveer vijftien jaar geleden werden in ons land de eerste groendaken gelegd.
Groenbedrijf Van Vlierden uit Pelt was een van de pioniers in Vlaanderen. Sales manager Roger Verpoort zag de sector jaar na jaar groeien. "Hoewel het nog steeds gaat om een relatief kleine sector, breidt de markt de laatste jaren duidelijk uit. Wij krijgen steeds meer vragen binnen. Onze gelegde oppervlakte groeit jaar na jaar met 15 tot 20 procent. Momenteel leggen we 2.000 tot 3.000 m² groendak per week," zei hij aan de VRT.
Een groendak is een soort kleine plantentuin die je op je dak aanlegt of laat aanleggen. De meest voorkomende vorm is het zogenoemde "extensieve" groendak. Dat is een soort groene afwerking van de dakbedekking, meestal met mossen en sedumsoorten of kruiden en gras. Een extensief groendak kan gelegd worden zonder bouwvergunning, maar is niet bedoeld om te bewandelen. Wanneer het echt gaat om een volwaardige daktuin, met intensievere begroeiing, wordt er gesproken van een "intensief" groendak.
Gemiddeld kan de substraatlaag van een groendak 35 liter water per vierkante meter opnemen. Een deel van dat opgenomen water zal vervolgens verdampen, de rest wordt vertraagd afgevoerd. Daardoor daalt de totale hoeveelheid die afgevoerd moet worden en vermindert het piekdebiet bij een stortbui. Zo wordt de druk op de riolering verlicht.