Overpelt
Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de
definitieve bescherming van de parochiekerk Sint-Martinus, de pastorij en het Ursulinenklooster ondertekend. Volgens de minister vormen ze samen met de reeds beschermde
lindeboom voor de kerk een mooi architecturaal en landschappelijk geheel, dat door de bescherming wordt gevrijwaard. Vanaf nu kan er verder gewerkt worden aan de verdere inrichting van de erfgoedsite in Overpelt-Centrum en opnieuw wordt er een stuk van de Centrumvisie uit 2010 gerealiseerd, zegt burgemeester Jaak Fransen.
Het voormalige Ursulinenklooster is voortaan integraal beschermd. Fransen: “Door deze bescherming blijft de sociaal-culturele nalatenschap van het pedagogische project van de Ursulinen, dat zo belangrijk geweest is voor de ontwikkeling van Overpelt gedurende de vorige eeuw, bewaard.” Ook de vroeg 20ste-eeuwse Sint-Martinuskerk en de pastorij uit 1728 zijn beschermd - niet alleen om hun historische waarde, maar ook om hun sociaal-culturele, volkskundige en artistieke betekenis.
Er kan nu verder gewerkt worden aan de inrichting van heel de site. In het voorjaar werd al de kloostertuin met Finse piste aangelegd.
Een volgend project zal de pastorijtuin zijn. De plannen voor de inrichting zijn er al. De nadruk ligt op soberheid, met het nodige respect voor het verleden. De pastorijtuin moet op termijn de verbinding vormen tussen de klooster- en schoolgebouwen enerzijds en de pastorij, de kerk en de beschermde linde anderzijds. De WICO scholengemeenschap van haar kant heeft plannen voor de restauratie van de schoolgebouwen en een opwaardering van de terreinen rondom.
Burgemeester Jaak Fransen: “De bescherming brengt ons een hele stap dichter bij het streefdoel dat we in de Centrumvisie (2010) ingeschreven hebben voor dit stukje Overpelt, namelijk de historische gebouwen en monumenten die er staan een meerwaarde geven binnen een globaal historisch kader. Heel de site moet fungeren als een tijdsvenster binnen de gemeente, waarvan bovendien alle Overpeltenaren nuttig gebruik kunnen maken.”
Foto: de pastorijtuin, die binnenkort heringericht wordt.