Het gemeentebestuur krijgt van de provincie een subsidie van 100.000 euro als het een actie uit het zg. "
Kernkompas" realiseert. Dat Kernkompas werd vanmiddag door gedeputeerde van economie Tom Vandeput en Unizo-bestuurder Bart Lodewyckx overhandigd aan burgemeester Frank Smeets en schepen van economie Raf Drieskens. Het Kernkompas is het resultaat van een provinciaal co-creatietraject "Naar de kern", waarin gezocht wordt naar duurzame antwoorden op de huidige problemen van de handelskernen.
Want Pelt telde vorig jaar
552 handelspanden: 315 in Neerpelt en 237 in Overpelt. Hiervan waren er 107 ingevuld door
horeca. 81 panden stonden er leeg, dat is 14,7 % op het totaal van de handelspanden. Dit aandeel ligt hoger dan in andere gelijkaardige gemeenten. Opvallend is ook dat het aantal handelspanden in de branche
kleding en mode aanzienlijk lager ligt: slechts 4 %, tegenover 9 % in de gemeenten met een gelijkaardig uitrustingsniveau.
In het Kernkompas staan
diverse voorstellen die volgens de onderzoekers het verschil zouden kunnen maken:
- de creatie van een landmark, typerend voor Pelt. Een mogelijkheid is de creatie van een centraal gelegen participatie- en ontmoetingsplek naar het model van de Griekse Agora. Deze plek bevindt zich in het groen en beschikt over alle digitale faciliteiten.
- Pelt kan de eerste Belgische gemeente worden die de donuteconomie actief omarmt. De donuteconomie is een duurzaam mensgericht model voor het maken van (economische) keuzes. De donuteconomie is dus bij uitstek een model voor uitmuntende levenskwaliteit. Een voorbeeld is een plaatselijk bedrijf dat vrijwilligerswerk volwaardig integreert in het werkschema van het personeel.
- Pelt wordt geroemd omwille van de mooie natuur, het vele groen en de culturele voorzieningen. Daarom komt de suggestie om op zoek te gaan naar bedrijven actief in deze domeinen en hen een geschikt handelspand in Pelt aan te bieden.
- Een permanente overdekte versmarkt voor streekeigen, seizoensgebonden, gezonde voeding. De verkoop gebeurt rechtstreeks door boeren of door ambachtelijke producenten.
- Het verder stimuleren van lokale basisproductie: stadslandbouw, voedselbossen, pluktuinen, hoeveproducten en andere korte keten-initiatieven.
- Een vrijwilligersplatform waar oud en jong zijn gading kan vinden, zoals een buddy-systeem voor mensen die zich eenzaam voelen.
- Binnen de gemeente kan een ambtenaar worden aangesteld, een zogenaamde DNA-coördinator, voor een permanente opvolging van de Peltse DNA-lijn.
Pelt is de 6de Limburgse gemeente waarvoor een Kernkompas werd opgemaakt. Eerder kregen ook Beringen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren een duurzame toekomstvisie.