Gemeenteraad
Enkele items uit de gemeenteraad van gisteravond:
- dat het bestuurscollege een meerjarenplan aan de raad voorlegde, hebben de raadsleden geweten. De zitting begon gisteravond om 20u en was pas rond 1u vanmorgen achter de rug;
- Stijn Philippe legde de eed af als nieuw raadslid, in opvolging van Tine Kwanten. Hij wordt meteen fractieleider voor Samen Pelt, de fractie die samen met de CD&V de meerderheid in de raad uitmaakt. Het is de eerste keer dat Stijn in zijn lange loopbaan in de gemeentepolitiek deel uitmaakt van de meerderheid;
- Het meerjarenplan werd goedgekeurd door de meerderheid. Lijst Vissers onthield zich, N-VA en Groen stemden tegen.
- Katrijn Conjaerts (Groen) viel onder meer over wat in het meerjarenplan genoemd wordt "de heroriëntering van de klusjesdienst, poetsdienst en warme maaltijden" ivm de woonzorgcentra. Ze vroeg zich af of die diensten nu afgeschaft worden. Volgens schepen Ann Van Dorpe (CD&V) was er in Neerpelt een afspraak met het rusthuis maar kon dat niet genoeg maaltijden voorzien. Er komt dus een andere leverancier. Dat geldt ook voor de klusjesdienst. De gemeente moet dit niet doen als de privé het kan doen, was de teneur. Conjaerts zei te vrezen dat de persoonlijke aanpak, het sociaal contact zal wegvallen; volgens Van Dorpe zal die taak overgenomen worden door buurtgerichte zorg.
- Er was ook enige commotie over de renovatie en verkoop van het gemeentelijk patrimonium. Groen protesteerde tegen de verkoop van assistentiewoningen. Volgens schepenen Ann Van Dorpe en Jaak Fransen (CD&V) zijn er genoeg assistentiewoningen en hanteren andere spelers dezelfde huurprijzen; bovendien wil de gemeente eerder inzetten op een stijging van het aantal rusthuisbedden. Burgemeester Frank Smeets (CD&V) stelde dat de gemeente wil afstoten wat niet tot haar kerntaken behoort en de panden wil renoveren die men wil behouden.
- Er blijft een budget voor de zg. artistieke toegangspoorten, zoals bij de "Victoria-brug" in de Heerstraat en de "paddenstoelen" in de Tussenstraat, antwoordde schepen Niels Valkenborgh (CD&V) op een vraag van Hans Proost (Groen). Het project is on hold gezet. Bekeken wordt of men de Sint-Willibrorduskapel in het Herent als toegangspoort kan ontwikkelen.
- Er wordt een klein bedrag voorzien voor het uitwerken van een visie rond de bestemming van de gebouwen van het Hobos, maar als de gebouwen daar nog lang staan te verkommeren hoeft er geen bestemming meer gezocht te worden. We hopen dat er snel werk wordt gemaakt van de restauratie, maar beseffen dat dit niet alleen aan de gemeente is, stelde Hans Proost. Schepenen Valkenborgh en Jaak Fransen wezen er op dat het gemeentelijk aandeel in de aankoop van het Hobos 10 procent bedraagt; de overige 90% kwam van het Agentschap Natuur en Bos. Probleem is dat voor de restauratie van de binnenkant van de gebouwen geen subsidie kan verkregen worden, wel voor de buitenzijde, zoals de gevels en het dak. De vraag is, aldus Jaak Fransen, of het complex nog te restaureren is; door de lange leegstand en de invloed van het weer zijn de gebouwen fel onderkomen.
- Hans Proost (Groen) vroeg het schepencollege bij het vermarkten van de merken Bosland en De Groote Heide te streven naar een evenwicht tussen natuur en toerisme. De natuur mag niet het slachtoffer worden van het toeristisch succes. Schepen Leen Gielen (CD&V) antwoordde dat men bij Bosland merkt dat de naam begint te hypen. Misschien kunnen we geld uit de opbrengsten van die vermarkting gebruiken voor een verhoging van de natuurwaarde in het gebied, zei ze.
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'