De gemeenteraad keurde vanavond de
nieuwe gemeentebelasting op de bedrijven goed. Ze komt in de plaats van diverse belastingen die afzonderlijk in Neerpelt en Overpelt bestonden en moet zorgen voor een evenwichtige verdeling van de belastingdruk voor de Peltse ondernemingen.
De belastingen op economische entiteiten, op bankinstellingen, op reclameborden, een promotaks en een belasting op de drijfkracht van motoren verdwijnen dus. In de plaats komt er één reglement met als uitgangspunt: wie meer plaats inneemt en meer hinder veroorzaakt, moet meer betalen. Twee eigenschappen van een onderneming die objectief meetbaar zijn, vormen de basis van de aanslag: de
oppervlakte die een bedrijf inneemt en de
milieuklasse waarin het bedrijf valt volgens de VLAREM-wetgeving.
Voor bedrijven zijn dit de tarieven voor wat betreft de oppervlakte: tot 1 ha: 0,02 euro/m² bebouwde oppervlakte en 0,01 euro/m² onbebouwde oppervlakte; boven 1 ha: 0,25 euro/m² bebouwde oppervlakte en 0,10 euro/m² onbebouwde oppervlakte.
Bovenop de oppervlaktebelasting wordt een toeslag aangerekend voor milieuhinder. De toeslag wordt berekend op basis van de milieuklasse waartoe een bedrijf behoort volgens de VLAREM-wetgeving: 10% van de oppervlaktebelasting voor een bedrijf van klasse drie; 50% van de oppervlaktebelasting voor een bedrijf van klasse twee; en 100% van de oppervlaktebelasting voor een bedrijf van klasse een.
Daarbij geldt er een minimumtarief van 50 euro, die elke vennootschap moet bijdragen. In de praktijk komt dit erop neer dat heel veel kleine ondernemers, zelfstandigen en vrijeberoepers jaarlijks slechts 50 euro bedrijfsbelasting hoeven te betalen. Een bedrag dat voor iedereen haalbaar moet zijn, zegt de gemeente.
Voor de land- en tuinbouwbedrijven zijn er aangepaste – lagere – tarieven. Die sector moet nu eenmaal over grote oppervlaktes beschikken om rendabel te kunnen zijn. Landbouwers betalen het minimumbedrag van 50 euro tot 20 ha. Daarboven betalen zij 3 euro per ha. Voor tuinbouw in open lucht gelden dezelfde tarieven. Tuinbouwbedrijven onder glas betalen het forfait tot 3000 m²; daarboven komt er 0,02 euro per m² bij.
In de sector van de recreatie (zoals campings, bungalowparken, sportverenigingen, manèges en speeltuinen) worden de groengebieden, vijvers, waterplassen en sportterreinen in open lucht, vrijgesteld van belasting.
Tenslotte krijgen ook organisaties die zich hoofdzakelijk bezighouden met onbaatzuchtige activiteiten of activiteiten van algemeen belang en verenigingen met culturele, sportieve of maatschappelijke inslag zonder professionele of commerciële doelstellingen een vrijstelling van de belasting.