We meldden het woensdag al: er zit een plaag van
coloradokevers aan te komen. Die beestjes
(op de foto nog niet volwassen) zouden het land binnen zijn gekomen in de Tweede Wereldoorlog, maar
Henri Naus van de geschiedkundige kring weet het beter: die coloradokevers waren er al in 1939, mailt hij. En hij citeert daarbij uit een artikel in Het Belang van Limburg van 24 juni 1939. Een leuk verhaal, we geven het in de spelling van toen, dus de taalfouten zijn niet van ons:
Zeven kevers ontdekt te Lindel Hoeven.
Donderdag voormiddag laatsleden bracht de leerling Vaes Christiaan van de aangenomen jongensschool te Lindel Hoeven in een luciferdoosje twee larven mee naar de klas om aan de meesters te laten zien. Dezen stelden dadelijk vast dat zij met de leden van den Coloradokever te doen hadden en verwittigden onmiddellijk het gemeentebestuur. Politiekommissaris en secretaris kwamen dadelijk de onderwijzers opzoeken en begaven zich met de meesters en leerlingen naar het aangetaste aardappelveld, toebehoorende aan Vaes Michel, Lindelsche Heide nr. 95 en palende aan zijn woning. Samen werd gansch het veld doorzocht, struik voor struik, en naast honderden larven en eierhaarden werden zeven volwassen kevers buitgemaakt en vernield.
Het ministerie van landbouw werd telegrafisch op de hoogte gebracht. De naburige eigenaars werden van het geval verwittigd. Ze doorzochten de aardappelvelden, maar geen enkel spoor van het gevreesde insekt werd ontdekt. Bij Michel Vaes werd echter gansch het veld aangetast en bleef de kwaal dus niet beperkt tot enkele struiken.
Dank zij het optreden van het onderwijzend personeel, werd het feit tijdig ontdekt en konden de eerste voorgeschreven maatregelen dadelijk en degelijk worden uitgevoerd.
Voor de leerlingen was een degelijke les van milieustudie, die meer nut zal opleveren dan tal van lessen besteed aan een volledige beschrijving van den Coloradokever.