De gemeenteraad heeft vanavond een voorstel van N-VA goedgekeurd dat er toe strekt onderzoek te doen naar duurzaam gebruik van
regenwater, dat van de kerkdaken afstroomt. Het voorstel werd wel licht geamendeerd door de meerderheid.
Zoals eerder gemeld stelde de N-VA voor, een studiebureau aan te duiden om na te gaan hoe regenwater dat van een kerkdak stroomt kan worden opgevangen in grote putten op de parkeerterreinen rond zo'n kerk.
We zitten met de huidige ontkerkelijking waardoor de kerken minder gelovigen trekken, zei schepen Dirk Vanseggelen (CD&V). Vijf van de huidige acht kerken in de gemeente zullen allicht geen kerk blijven. Het bisdom gaat er andere bestemmingen voor zoeken; heel waarschijnlijk zullen enkele kerken een bestemming krijgen waarbij in de vergunningsaanvraag kan worden opgelegd zo'n regenwaterput te plaatsen. Bij de kerk van Overpelt-centrum liggen al regenwaterputten, in Boseind is bij de kerk al een bezinkingssysteem aangelegd. Ook bij de kerk van Grote Heide is er een bezinkingssysteem voorzien. In SHLille gaat het regenwater via een infiltratiesysteem richting beek bij De Vaart, waarbij het water onderweg infiltreert. Op de gemeentewerf kan 40 000 liter water gestockeerd worden en is er een licentie om aan te vullen via bronbemaling.
Bij extreme droogte rijdt er een gemeentelijke tankwagen rond die zorgt voor de besproeiing van aanplantingen van de gemeente; daarbij gaat het per dag om zowat 18.000 liter. Een put van 15.000 liter heeft dus weinig winstpotentieel.
Volgens de schepen zou het zinvoller kunnen zijn om water van de kerkdaken ter plaatse te laten
bezinken in plaats van te verzamelen in een put, want een kerk verbruikt geen water. Bij een gebouw dat de hele dag gebruikt wordt is dit anders, want daar gebruik je het water voor sanitair en dergelijke.
De raad ging akkoord met het voorstel een pilootproject van start te laten gaan om een en ander te bestuderen; daarbij zullen de Sint-Niklaaskerk en het gemeentehuis in Neerpelt voorwerp van onderzoek worden. Voorop zal staan dat er gezocht wordt naar
een duurzame oplossing voor het gebruik van regenwater.