Wie
Friesland zegt, denkt vanzelf aan stoere, bijna norse mensen, aan de Elfstedentocht, aan de weidse landschappen met enorm veel schapen, aan de terpdorpen met middeleeuwse kerken en gebouwen, aan het landschap door mensen geschapen achter enorme dijken, de Waddeneilanden, rare namen enz... maar ook aan de enorme overstromingen die door de eeuwen heen voor honderden mensen ellende en dood gebracht hebben. Door het vechten tegen het water heeft Nederland een wereldwijde reputatie opgebouwd. De kennis en ervaring die zij hebben met water, heeft er voor gezorgd dat zij enorm goede dijkenbouwers zijn waardoor grote delen van Nederland onder zeespiegel liggen en zelfs bewoond zijn. En dit geldt dus ook voor delen van Friesland.
Met 45 personen aan boord (42 leden, twee gidsen en uiteraard de chauffeur) vertrok
Neos Pelt met een kleine vertraging op het reisschema richting Nederland. Na de gebruikelijke sanitaire stop, annex koffie, werd de eerste echte halte het kasteel van Doorn. Het is gelegen op de Utrechtse heuvelrug en geniet van zijn bekendheid door de Duitse ex-keizer Willem II, die er van 1920 tot 1941 woonde in ballingschap.
"Nadien volgt Giethoorn, in de volksmond veel beter gekend als het "Hollands Venetië". Het dankt zijn bekendheid vooral aan het grachtenstelsel en haar meer dan 170 schilderachtige bruggetjes. We vervolgen onze reis richting Friesland, de weidse landschappen met vooral schapen overheersen steeds nadrukkelijker. De grachten en kanalen nemen in aantal toe en we bereiken Hotel Princenhof in Eernewoude, hotel aan het water. Na een heerlijk ontbijt stappen we op de bus richting Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, start en finishplaats van de wereldberoemde Elfstedentocht, culturele hoofdstad van Europa én Oranje-Nassaustad. Ten tijde van de Gouden Eeuw behoorde Leeuwarden tot de aanzienlijkste steden van Nederland, getuige hiervan zijn de prachtige gebouwen. We mogen even binnen in het "Stadhouderlijk hof", nu een hotel, voorheen het paleis van de koninklijke familie. We lunchen in het monumentale Grand Café Post Plaza, het voormalige PTT gebouw in het centrum. De bus brengt ons naar Franeker, ook een van de bekende steden van de Elfstedentocht. Hier bezoeken we het oudste, nog werkende planetarium ter wereld
(foto onder). Dit nauwkeurig bewegend model (tot op heden toe!) van het zonnestelsel werd gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Deze man was een echte Willie Wortel, al op zijn 16 jaar schreef hij een wiskundeboek van meer dan 600 pagina's.
"We verzamelen aan de bus voor een mini-elfstedentocht (de enige echte is bijna 200 km lang en zou teveel reistijd kosten): Wieuwerd, Sneek en Sloten. Nu op naar Lemmer voor een bezoek aan het Wouda-gemaal, het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd, het is nu en dan nog in werking, en is werelderfgoed. En we trekken verder op onze tocht naar Hindeloopen en terug naar het hotel. Ontbijten, uitchecken, koffers inladen en de bus in.
"We gaan dan richting Harlingen, de Afsluitdijk op. Deze dijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee en dankt ook daar zijn naam aan. De lengte van de dijk is 32.5 km, het waterkerende deel 30 km. We stomen door naar Alkmaar, onze volgende halte. Alkmaar, bekend voor zijn kaasmarkt, helaas loopt deze maar tot eind september.
"Na een kleine hap zetten we definitief koers naar Pelt. Een leuke reis, culinair goed verzorgd, fijn hotel, veel gezien en gehoord dankzij goed voorbereide gidsen, een aangenaam gezelschap, een veilige rit door een rustige chauffeur. Puik werk van de stuurgroep. Wat kan een mens nog meer wensen?"
(Jos Rutten)