Pas in 2020 zal er een eindrapport zijn over
een nieuw alternatievenonderzoek voor de omleidingsweg dat het Agentschap Wegen en Verkeer onlangs is gestart. In samenspraak met het gemeentebestuur worden van de 6 mogelijke tracés en het zogenaamde nulalternatief de positieve en negatieve effecten grondig in kaart gebracht door studiebureau Sweco. Dit onderzoek moet uiteindelijk een actueel zicht geven op de realiseerbaarheid van de meest haalbare alternatieven.
De studie loopt nog minstens tot midden 2020, aldus het AWV. Ze moet dan resulteren in een eindrapport en aanbevelingen voor een verdere aanpak.
Het alternatievenonderzoek behandelt de 6 eerder voorgestelde tracés én het nulalternatief. Dat laatste gaat louter uit van een vernieuwing van Neerpelt-centrum, zonder nieuwe omleidingsweg. Het onderzoek moet een breed spectrum aan bepalende factoren voor elk tracé belichten: ruimtelijke omgeving, mobiliteit, milieuaspecten, juridische context, bouwtechnische randvoorwaarden,...
Voor elk van de alternatieven wordt de tafel opnieuw gevuld met alle beschikbare info van vandaag, inclusief eerdere studies en onderzoeken (vb. MER 2008, MKBA 2014).
Op basis van een wetenschappelijke multi-criteria-analyse (MCA) worden alle alternatieven met elkaar vergeleken. Voor de best scorende alternatieven voert men vervolgens een diepgaande maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) uit, waarin bijvoorbeeld ook flankerende maatregelen vervat zitten. Die resulteert in een financiële raming per alternatief, maar belangrijk is dat ze ook andere elementen in rekening brengt, zoals leefbaarheid, veiligheid, reistijden,...
Uiteindelijk krijgen we zo een zicht op de meest redelijke en kansrijke alternatieven om ooit te realiseren, aldus het AWV.
Nog dit: de aanbesteding van de studie vond in november 2017 plaats.