Eén van de grote speerpunten in deze legislatuur is de opmaak van een nieuw ruimtelijk beleidsplan voor heel Pelt. Het kreeg de naam Peltorama 2050 en moet oplossingen bieden voor verschillende actuele uitdagingen zoals duurzaam ruimtegebruik, klimaat en mobiliteit. Samen met inwoners doorliep de gemeente een participatietraject waarbij er extra aandacht was voor de mening van kinderen en jongeren. Op 30 maart wordt het plan voorgelegd aan de gemeenteraad ter voorlopige vaststelling en start het openbaar onderzoek.
Pelt is de eerste Limburgse gemeente die haar ruimtelijk beleidsplan kan voorleggen aan de gemeenteraad. Ook de provincie Limburg stelde al haar eigen ruimtelijk beleidsplan op, Vlaanderen volgt binnenkort.
Nu Pelt een nieuwe en grotere fusiegemeente is, is er een duidelijke visie nodig over hoe de snel groeiende gemeente zich in de toekomst wil ontwikkelen. Hoe gaan we om met de open ruimte? Waar willen we nog bijbouwen? Welke gebieden laten we liever open? Hoe gaan we ons verplaatsen? Waar komen er voorzieningen, en waar bieden we ruimte om te spelen en te sporten?
De gemeente wil duidelijke oplossingen kiezen. Ze zet nú al de bakens uit voor alle ruimtelijke beslissingen de volgende dertig jaar. De eerstvolgende stap om deze ambitie te realiseren, is de agendering op de gemeenteraad van 30 maart. Dan wordt het plan ter voorlopige vaststelling voorgelegd. Daarna volgt een openbaar onderzoek dat loopt van half april tot half juli.
Ten slotte volgt dan dit najaar de definitieve vaststelling van het beleidsplan. Vanaf dan vormt het de leidraad voor alle vragen die in de brede zin met ruimte te maken hebben.
Peltorama is dus meer dan een ruimtelijk beleidsplan: het is een plan voor de toekomst voor diverse aspecten van onze samenleving. Het biedt mogelijkheden voor duurzamere mobiliteit, open ruimte, het centrum van Pelt, de leefbaarheid van de dorpen, Nolimpark en de toekomst van recreatie en landbouw, zegt de gemeente.