Neerpelt
Rond
1930 werd
de brouwerij van Gerard Boons failliet verklaard. Boons zelf was toen al 20 jaar dood - hij stierf in 1910, in het 11de jaar van zijn burgemeesterschap. Vanwege het faillissement werd er een openbare verkoop georganiseerd, waarop een villa, een brouwershuis, een mouterij, enkele cafés, bossen en verschillende bouwplaatsen onder de hamer gingen. In totaal werden 56 percelen - ook veel
hofjes - te koop aangeboden. Boons was duidelijk niet onbemiddeld.
Twee
affiches voor die openbare verkoop werden in het najaar van 2017 in het atelier van de Hamontse heemkundige kring "De Goede Stede Hamont" gerestaureerd onder leiding van Anny van Dooren-Donckers. Ze waren afkomstig uit het archief van de familie Rijcken; Jef Rijcken was destijds getrouwd met Charlotte Boons, een van de dochters van de brouwer.
Een en ander staat te lezen in de zomereditie van de
"Grevenbroeker Echo's", het kwartaalblad van de heemkundige kring. In het verhaal over de affiches lezen we ook dat Gerard Boons en zijn vrouw, Maria Christina Geusens, samen 8 kinderen hadden.
Boons zette in de 7de generatie de brouwerstraditie van zijn familie voort. Aanvankelijk lag zijn brouwerij tegenover de kerk, maar hij bouwde in de Hoekstraat een nieuwe brouwerij en mouterij, en daarna ook nog de imposante villa waar later nog tandarts Seuntjens in zou wonen.
Na zijn dood - hij was pas 56 - namen zijn zoons de brouwerij over, maar later ging ze dus failliet. Het brouwerijgebouw, waarin smid Door Theuwis later zijn vak zou uitoefenen, en de imposante mouttoren, de laatste relicten uit die periode in de Hoekstraat, werden zowat vijf jaar geleden gesloopt om plaats te maken voor appartementen. Ze verdienden een beter lot.
(Foto's "Grevenbroeker Echo's")