Rudi Vranckx voorstellen is eigenlijk niet nodig - wie deze journalist niet kent, vertoeft allicht al een hele tijd op een onbewoond eiland. Circa 170
Neos-leden en Neos-gezinden waren de aandachtige luisteraars voor deze boeiende lezing.
Vranckx vertelde in het kort hoe hij als jong afgestuurde historicus bij de toenmalige VRT terecht kwam. Zijn eerste sporen heeft hij nagelaten in de binnenlandse Belgische politiek, al vlug realiseerde hij zich dat dit niet zijn dada was. ‘Het veld, de mensen’, daar ging hij voor, en zo belandde hij in de oorlogsjournalistiek. Zowat alle plaatsen ter wereld waar de laatste 30-35 jaar oorlog gevoerd is, heeft Rudi in volle crisistijd bezocht en er verslag over uitgebracht. Zijn insteek is steeds om op de frontlijn de mensen, burgers, hulpverleners, soldaten te spreken, hun ervaringen, hun gevoelens te peilen. Hoe houden ze zich overeind met al hun miserie en wat bezorgt hun de wilskracht om steeds te blijven vechten? De oorlogspropaganda, die van inhoud verschilt naargelang de boodschapper (fake news/no fake) ervaart hij ter plekke. De verhalen die hij brengt zijn beklijvend, de beelden griezelig en angstwekkend.
Rudi Vranckx in Oekraïne, "Dreigt de derde wereldoorlog?", zo luidt de titel van de lezing. Hij beschrijft het vertrek van de reportageploeg. Er komen dingen tevoorschijn waar een leek niet bij stilstaat: wat neem je mee? Is er voedsel verkrijgbaar, waar kunnen we tanken, kunnen we ergens overnachten? Hoe maken we de oorlogvoerenden duidelijk dat we geen aanvallers zijn? Is er elektriciteit voor onze PC/internet, kunnen we onze reportages versturen enz... En dan naar de frontlijn.
Ze leren te velde aan de aard van het ingezette wapenarsenaal (type wapen versus reikwijdte) hoe dichtbij "de vijand" is en of ze in de gegeven omstandigheden veilig kunnen werken.
Zijn verhaal zet ook aan tot nadenken. Buiten het militaire karakter heeft deze oorlog door de gasboycot voor een energiecrisis gezorgd in de hele wereld, heeft het verbod van tarwetransport voor hongersnood gezorgd in de Afrikaanse landen, dreigt er een nucleaire crisis.
Rudi kan nog uren vertellen over de oorlogen vol bloedvergieten, gruwel en oorlogsmisdaden en over de ellende en het leed van de oorlogsslachtoffers. Het was dan ook muisstil in de zaal na deze boeiende uiteenzetting.
(JR)