Neerpelt
Tijdens het lezen van de jongste editie van Het Liller Heem*, het kwartaalblad van de Heemkundige Kring van SHLille, kregen we even een schok van herkenning bij het artikel van Staf Winters. Want die heeft het daarin over de Kruistochters. In de jaren '50 konden kinderen voor hun plechtige communie lid worden van die Kruistochters, een beweging die kinderen naar de kerk en in de jeugdbeweging wilde krijgen. Veel weten we er niet meer van, maar het liedje kennen we nog alsof het gisteren was - "In dichte drommen staat o heer uw kruisleger bereid/ in d'harten de gloed van uw ogen gebrand/ en hakend naar de strijd..." Belangrijker voor de kinderen in die tijd was dat je een stempelkaartje had waarin een stempel werd gezet wanneer je genoeg naar de mis ging, en als het kaartje vol was kreeg je een brevet en zowaar een speldje!
Staf Winters breit er een nostalgisch verhaal rond over de (lange) weg die hij moest afleggen naar de kerk en over het feit hij nuchter naar die mis moest gaan. Met als gevolg dat hij boterhammekes meenam en die opat bij Zjang van den Herman. Zijn beschrijving van de werkplaats van die schoenmaker mag er zijn: "Het was een klein vierkant gebouwtje van ongeveer vier meter op vier met een plat dak en aan de straatkant een groot venster met daarvoor zijn werktafel, met daarop verfpotjes met zwarte en bruine verf, een gietijzeren nagelbakje met verschillende soorten nageltjes, een lijmpotje met een plakkerig borsteltje, en tussen de schoenzolen lagen een aantal scherpe messen en priemen. Tegen de muur aan de achterkant had hij een rek waarop leesten en mallen lagen en daaronder stonden grote lappen leder en rubber waaruit hij schoenzolen sneed. Ongeveer in het midden stond een duvelke, een klein cilindervormig kacheltje waarbij de kachelpijp bijna tegen het plafond in de schouw tegen de achtermuur uitkwam. Tegen de lederen lappen achter de stoof stond een bankje waarop we met drie of vier konden gaan zitten. Het was er gezellig en we voelden er ons op ons gemak, net alsof we thuis waren. Hier mochten we dan onze boterhammen opeten."
Staf heeft zijn ogen destijds goed de kost gegeven!
Verder in het Liller Heem een vijfde aflevering van de sage van de familie Ker(c)khofs, een artikel van de hand van Jan Boogaerts over de geschiedenis van het Smitsorgel in de parochiekerk, een bijdrage over 30 jaar Ziekenzorg in Lille, en de gevolgen van het aantreffen van een zilveren tabaksdoos die in Peer werd gemaakt en in SHLille belandde.
*Het Liller Heem, p/a Dorp 21, 3910 St.-Huibrechts-Lille. Een jaarabonnement (4 nummers) kost 12 euro.