De fatbike wordt steeds populairder en dat betekent ook dat er ontzettend veel modellen zijn die niet veilig zijn en zelfs niet zijn toegestaan om mee op de openbare weg te mogen rijden. Fatbikes vallen namelijk onder de elektrische fietsen en moeten dus ook aan de wet- en regelgeving voldoen die hiervoor geldt. Je kunt je dus wel voorstellen dat je niet zomaar een fatbike moet kopen, maar wel moet weten waar je op moet letten. Omdat we ons heel goed kunnen voorstellen dat je dit de pet te boven gaat, hebben wij een aantal praktische zaken voor je op een rijtje gezet, waarmee je niet alleen zeker weet dat de fiets die je koopt veilig is, maar dat je ook een fatbike koopt die voldoen aan je wensen. Want naast de wet- en regelgeving, hebben we natuurlijk ook een stuk gebruiksgemak waar je naar moet kijken.
Hoe ga je de fatbike gebruiken?
Wanneer we het hebben over een fatbike, dan denken de meesten direct aan offroad rijden. Toch is dit absoluut niet altijd het geval. Sterker nog, er zijn meer jongens die kiezen voor een f
atbike voor heren om mee naar school of het werk te fietsen, dan dat ze er daadwerkelijk mee het bos in gaan. Ondanks de dikke banden zijn ze namelijk ook ideaal voor in de stad. Stel dat je er iedere dag mee in het bos wilt kunnen rijden, dan zal je voor een wat robuuster model moeten gaan, dan wanneer je alleen de uitstraling van de fiets stoer vindt en daarom kiest voor een fatbike in plaats van een normale e-bike.
Technische specificaties
Een vraag die we vaak horen, is
wat kost een fatbike? Logisch, maar dit is wel afhankelijk van de technische specificaties van de fiets. Stel dat je kiest voor een fatbike met een actieradius van 40 kilometer, dan zal deze doorgaans voordeliger zijn, dan wanneer je kiest voor een fatbike met een accu van 60 of zelfs 80 kilometer. Daarnaast zijn er natuurlijk nog allerlei andere specificaties die een fatbike duurder of zelfs voordeliger kunnen maken. Het is dus deels afhankelijk van je budget en ook je wensen, aangezien je uiteindelijk ook voor 600 euro een fatbike kunt kopen, maar ze ook voor een veelvoud hiervan hebt.
Regelgeving en de veiligheid
Het laatste punt en zeker geen onbelangrijke, is om te kijken of de fatbike die je wilt kopen, ook daadwerkelijk voldoet aan de Europese wet- en regelgeving. Is dit namelijk niet het geval, dan mag je er niet mee op de openbare weg. Dit houdt in dat de fiets niet harder mag dan 25 km/u en ook het vermogen van de motor niet meer dan 250 watt mag zijn. Kijk ook of de fiets is voorzien van goede remmen, verlichting en ook andere soortgelijke opties. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks een fatbike hebt gekocht, die in beslag wordt genomen omdat deze niet aan de eisen voldoet.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)