Neerpelt
Ook
in Sint-Huibrechts-Lille werd deze voormiddag
hulde gebracht aan de gesneuvelden en oud-strijders van de beide wereldoorlogen. Na een druk bijgewoonde eucharistieviering werden aan de beide monumenten bloemen neergelegd door de leerlingen van het 2de studiejaar. Jo Ieven speelde het “Te Velde”. Daarna speelde de Koninklijke Fanfare in een bomvol parochiehuis de nationale en de Vlaamse hymne. Schepen Juul Vrolix bracht het recente overlijen van Gonneke Gielkens in herinnering, de weduwe van oud-strijder Jaak Scheelen. Hij verwees ook naar het huidige vluchtelingenprobleem. "We worden dagelijks geconfronteerd met een immense stroom van oorlogsvluchtelingen. Het zijn mensen, vrouwen en mannen, jongeren en bejaarden, mama’s en papa’s, baby’s, kleuters en opgroeiende tieners op de vlucht voor de dood, miserie en uitzichtloosheid. De oorlogen worden een stukje zichtbaarder... Daarom uiten we op een dag als vandaag onze afkeer voor alle vormen van geweld."
Secretaris Jef Geens van de Liller Heemkundige Kring sprak er over de
dodendraad die honderd jaar geleden door de Duitsers werd gespannen langs de grens van Nederland en België. Jef bracht ook uitgebreid hulde aan Maria Sophia Jansen, beter bekend als
Fie van Langen Driek uit de Broekkant. Als "passeur" hielp ze vele mensen de dodendraad veilig overschrijden. Later gaf ze, als lid van een netwerk o.a. rond Jaak Tasset, aan vele mensen onderdak; ze spioneerde voor de geallieerden, ze bracht vele brieven over de grens en zorgde voor een vluchtroute. Uiteindelijk werd ze door de Duitsers opgepakt. Ze zat elf maanden vast in de gevangenissen van Charleroi en Vilvoorde. Na afloop van de oorlog kreeg ze de hoge onderscheiding van Ridder in de Kroonorde.
Na deze voordracht kregen de talrijke aanwezigen een receptie aangeboden door het gemeentebestuur.