Komende zondag 29 september wordt in (Over)Pelt gevierd dat
een eeuw geleden, op 2 oktober 1919, de
Sint-Martinuskerk plechtig werd ingewijd door mgr. Rutten, bisschop van Luik (1902-1927). Om 10.30u gaat bisschop Patrick Hoogmartens voor in een plechtige eucharistieviering en daarna is er een academische zitting en een tentoonstelling van unieke kerkschatten die ook in de namiddag toegankelijk is.
De komst van de metaalfabriek vanWilhelm Schulte had op het einde van de 19de eeuw een bevolkingsexplosie in Overpelt tot gevolg. Hierdoor werd de oude kerk van het Centrum te klein. Er werd dus besloten om een nieuwe kerk te bouwen. De architecten Hyacinth Martens en Vincent Lenertz tekende de plannen voor een neogotische kerk in 1910. Aannemer Jacques van Groenedael uit Breda
begon aan de werken op 31 juli 1911.
De nieuwe kerk moest naast en gedeeltelijk op de plaats van de oude kerk komen. Daarom gebeurde de bouw in twee fases.
In de eerste fase werd de oude vroeggotische kerktoren afgebroken en werd de nieuwbouw van toren tot dwarsbeuk afgewerkt. Dit deel werd met een voorlopige houten wand afgesloten, zodat het nieuwe deel al kon gebruikt worden voor de erediensten. Dit deel werd op 16 juli 1912 voorlopig ingewijd door deken Dols van Hamont, in opdracht van mgr. Rutten, bisschop van Luik.
In de tweede fase werd de rest van de oude kerk afgebroken. De versiering met arduinsteen, voorgeschreven door provinciaal architect Jaminé, en de groter dan voorziene diepte der funderingen omwille van de vroegere kerkwal, veroorzaakten belangrijke meerwerken en een hogere kostprijs. De sacristie werd niet uitgevoerd zoals op de plannen voorzien, waarschijnlijk omwille van funderingsproblemen ten gevolge van de oude kerkwal.
Op 28 juli 1913, dus op net geen twee jaar tijd, was de kerk voltooid. Op die dag werd de eremis van Scheutist Henri Kerkhofs (°Overpelt 1885- †Mongolië 1925), zoon van Hubert en Angelina Laenen, gecelebreerd.
De bouw van de kerk kostte ook het leven aan een werkman. Bij het lossen van witte arduin in het station van Neerpelt op 7 december 1912 schoof een blok arduin van een wagen af en verpletterde Jacob Coninckx. Diezelfde nacht overleed hij aan zijn verwondingen. Hij was pas 23 jaar en ongehuwd.
De inwijding van de nieuwe kerk was voorzien voor 28 september 1914, maar de inval van de Duitsers en het begin van de eerste wereldoorlog zorgden voor uitstel van de viering. Pas na het einde van de oorlog werd er een nieuwe datum gepland. De wijding door de bisschop van Luik vond plaats op 2 oktober 1919. En dat is 100 jaar geleden!