De wolf is al enkele jaren terug in ons midden en een roedel heeft zich al
goed ingeburgerd op de Limburgse heide en geniet van de relatieve rust in
Bosland en op het uitgestrekte militair domein van het
Kamp van Beverlo. De afstammelingen van Naya zoeken een weg in de rest van Vlaanderen of in de buurlanden. Welkom Wolf is een organisatie die het leven van de wolven op de voet volgt maar de wolf is niet voor iedereen even welkom. De wolf heeft al eeuwen lang een slechte reputatie.
In sprookjes zoals Roodkapje of De drie biggetjes is de wolf de grote slechterik belust op mens en dier. Weerwolven waren in de literatuur ook eeuwenlang populair om mensen de schrik op het lijf te jagen. Een wolf is volgens oude spreekwoorden dan ook niet te vertrouwen. Een wolf in schaapskleren, pas maar op! Dat Romulus en Remus, de stichters van Rome, werden opgevoed door een brave wolvin wordt maar als te vaak vergeten.
In het
boek Wolf bestudeert
Kristof Smeyers hoe de wolf zo'n kwalijke reputatie kreeg.
Zo leren we dat er in
Beringen aan het begin van de twintigste eeuw een man woonde die met wolvengehuil zijn
buren bang maakte vooraleer hen te bestelen. Maar naast deze leuke anekdote stelt Kristof vele vragen.
"Nu wolven zich weer in onze verkavelde Vlaamse uithoek wagen, duiken ook oude angstbeelden weer op. Hou uw kinderen binnen! Bescherm uw pony’s en uw lammeren! Laten wolvensympathisanten zich al te gemakkelijk in de luren leggen door een monster in schaapskleren, of trekken critici nodeloos aan de alarmbel? Om die vraag te beantwoorden, en om ons onze gedeelde toekomst te kunnen verbeelden, is een zicht op de natuur én cultuurhistorische relatie van wolven en mensen onontbeerlijk", vertelt Kristof Smeyers.
Wolf is het mooie relaas van een eeuwenoude haat-liefdeverhouding.
Het boek is uitgegeven bij Ertsberg en is te koop in de boekhandel en kost 24.50 euro.
En wie meer wil weten over de Limburgse wolven kan deze maand ook in de bib van Beringen terecht voor de bekende rondtrekkende wolvenexpo.