Volgens onderzoek uit 2019 had 28% van de werknemers in ons land ooit een relatie met iemand op het werk (bron: DS). Cijfers over afgewezen “minnaars” op het werk vindt u niet. Hoewel ook dat voorkomt. Dat zag u op tv.
Maar niet alle storende pogingen tot seksuele toenadering op het werk komen op tv en/of leiden tot gevangenisstraf.
Zo was er een zaakvoerder van een bedrijf op zoek naar een interieurontwerper. En hij vond er één. Geen twintig dagen na haar aanwerving (het was een zij) liet hij haar via app weten ze te willen spreken over “hun onderlinge relatie”. Enkele appjes later liet hij weten dat hij zijn hart aan haar verloor. Hij was 51, zij was 31. Zij deelde die gevoelens niet, liet ze prompt weten. Een verkeerd te begrijpen signaal had ze nooit gegeven. De zaakvoerder bedankte haar voor deze wake-up call. Maar het kersverse personeelslid vroeg hem hoe het nu verder moest op het werk en zij gaf aan zich ongemakkelijk te voelen. Waarop hij haar aanspoorde – “je hebt potentieel” – om voor haar droom te gaan. Met hem als mentor. In zijn laatste appje stond “er is altijd plaats voor u in mijn hart … maar dat verstaat niet iedereen. Jij wel.” Daarop vroeg de dame om raad bij het Centrum Algemeen Welzijn omdat de verliefde baas constant tegenover haar zat en de onmogelijke relatie haar carrière verpestte.
De dame kreeg geen antwoord. Wel een ontslagbrief “wegens verdere samenwerking onmogelijk”. Ze liet het er niet bij en eiste voor de arbeidsrechtbank een schadevergoeding van zes maanden loon wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. De arbeidsrechtbank bevestigde dat de opgegeven reden voor ontslag correct was. Grensoverschrijdende gedrag maakte verdere samenwerking inderdaad onmogelijk. De app-berichtjes spraken boekdelen. Dat de berichtjes van de zaakvoerder op een bepaald ogenblik stopten doet er niet toe, aldus de rechtbank. Er was ongewenst verbaal gedrag met een seksuele ondertoon en het kwam bovendien van haar baas. Er was ook het leeftijdsverschil, de nog prille samenwerking en de verpeste werksfeer. Dat het ontslag te maken had met haar prestaties, was nonsens. Haar baas zelf had haar immers in de app-berichten bejubeld omwille van haar kwaliteiten en doorgroeimogelijkheden. De dame maakte volgens de arbeidsrechtbank dan ook terecht aanspraak op een schadevergoeding van zes maanden loon.
In het belang van alle betrokkenen worden – zoals steeds in deze rubriek – geen namen genoemd, zelfs geen beginletters.
Jan Bouly (advocaat)