“En monteer een rood knipperlicht onder uw auto voor het geval de wind onder de surfplank slaat”, stond dertig jaar geleden al te lezen in het tijdschrift 'Vrij Nederland'. Misschien schertsend bedoeld, maar ook een auto droomt van zelfbestuur en opties zijn voor een autoliefhebber bittere ernst. Ook voor de man die voor het Hof van Beroep van Antwerpen stond en van een autohandelaar een éénjarige specifieke tweedehands sportwagen kocht van een Japans merk, bouwjaar 2016. Mèt regensensor en automatische lichten. Wat hij kreeg was echter de Japanner zònder. Wegens niet standaard leverbaar voor dit voertuig in dat bouwjaar. Daarom had de wagen voor hem afgedaan. Ruilen met een zwaardere en duurder voertuig van hetzelfde merk was uitgesloten. Installering achteraf van de opties was geen… optie, want dan kwam het conformiteitsattest van de wagen in het gedrang.
Het Hof onderkende dat de verongelijkte koper aanspraak kon maken op een passende prijsvermindering of een annulering van de aankoop als vervanging of herstelling onmogelijk zijn. Voor het Hof waren de regensensor en de automatische lichten evenwel slechts een klein onderdeel met een beperkte waarde. De wagen had nog veel opties en eigenschappen en niets belette de koper comfortabel te rijden, wat hij ook al deed sinds de aankoop. Ononderbroken. Ruitenwissers en lichten deden het, zij het dat de bestuurder zijn handen moest gebruiken. Geen annulering van de aankoop dus. Het ongemak was het Hof een prijsvermindering van 750 euro waard en een bijkomende schadevergoeding van 500 euro.
Een geringschatting van het leed van de autokoper? Een Spaanse rechter oordeelde al eens dat een lekkend cabriodak een gering gebrek is…
Jan BOULY(De auteur is advocaat)