Het aantal partners dat uit elkaar gaat neemt toe. En dus ook het aantal partners dat een nieuwe partner vindt. Vandaar ook meer gezinnen met kinderen van de voormalige partner en van de nieuwe partner. Maar ook die nieuwe relaties kunnen op de klippen lopen.
Hoe voelt het dan voor die nieuwe partner – inmiddels weer ex-partner – als de nieuwe partner – ondertussen ook ex-partner – vraagt om onderhoudsgeld voor een gemeenschappelijk kind, ermee rekening houdend dat hij of zij nu onderdak moet bieden aan hun beider kind, maar ook aan de kinderen uit de eerste relatie van die ex-partner?
In het proces dat ons bezig houdt, had de vrouw twee kinderen ten laste uit een vorige relatie en samen met haar nieuwe man – inmiddels ook haar ex-man – ook een kind. Zij vertelde aan de familierechter van Brussel dat zij nu een woning moest huren waar plaats was voor drie kinderen, zodat zij maandelijks 2.000 euro huur moest betalen. De familierechter van Brussel had oren naar deze verzuchting en veroordeelde de man tot een onderhoudsbijdrage van 1.000 euro voor het kind dat zij had van hem. Hij moest ook 85% bijdragen in de buitengewone kosten van dit kind. Veel te veel vond de man en hij tekende beroep aan bij het Hof van Beroep van Brussel. Met succes, want het Hof zag het anders.
Het was de eigen keuze van de moeder om zo’n dure huurwoning te kiezen. Bovendien diende de woning niet alleen voor het gemeenschappelijk kind, maar ook voor kinderen waar de man eigenlijk niets mee te maken had. De kinderen uit de eerste relatie van de vrouw dus. Het Hof van Beroep van Brussel besliste daarom slechts een onderhoudsbijdrage van 400 euro per maand toe te kennen en de man moest ook maar 55% bijdragen in de buitengewone kosten van hun kind. Hiermee kon de vrouw dan weer niet leven en zij zette de strijd verder bij de hoogste rechtbank, het Hof van Cassatie. Zij vond dat rechters voor de bepaling van de onderhoudsbijdragen ook rekening moeten houden met wat de kinderen uit een eerste relatie onvermijdelijk kosten. Terecht, vond het Hof van Cassatie en vernietigde de beslissing van het Hof van Beroep van Brussel, zodat de strijd om het onderhoudsgeld verder gaat voor een ander Hof van Beroep.
De strijdvraag blijft: is het onrechtvaardig dat de man meer onderhoudsgeld voor zijn kind moet betalen, omdat een ex-partner twee kinderen had uit een vorige relatie? Of is het juist rechtvaardig? Want hij wist toch dat zijn nieuwe vriendin nog twee jonge kinderen had en die vriendin moet nu onderdak bieden voor haar drie kinderen, hun gemeenschappelijk kind incluis. U mag het zeggen.
Jan BOULY
(De auteur is advocaat)