Met zijn 76 jaar is
Lowie Tielens een ouderdomsdeken in de verkiezingsstrijd. Hij trekt de kop van de lijst
Vlaams Belang.
Hoe ben je in de politiek geraakt? Ik was al van jongs af geïnteresseerd in politiek en die interesse is gewekt in het college van Beringen tijdens de lessen geschiedenis. De leraar gaf het eerste half uur les volgens het boekje en daarna gaf hij wat achtergronden over de geschiedenis en vooral over de eigen streek. In de geschiedenisboekjes stond wel veel over Brussel en Gent maar niets over Beringen. In de les Nederlands kregen we nog politiek bewustzijn. In het college waren er ook een paar priesters die heel Vlaamsgezind waren en dan was er ook meester Jacobs die actief was bij de Volksunie. Vanaf mijn 16de ben ik in de Vlaamse beweging en bij de jongeren van de Volksunie terecht gekomen. Ik heb ook heel veel boeken en geschiedenisboeken gelezen. Ik werd in de oorlog geboren met kinderverlamming en zo kon ik als kind niet mee naar de turnles en heb ik enorm veel gelezen. En die passie is er nog altijd, ik ben nog altijd een fervent bibliotheekbezoeker.
Wanneer heb je de overstap gemaakt naar het Vlaams Blok? België draait in mijn ogen nog altijd vierkant en het Vlaams Blok was toch radicaler in de Vlaamse strijd en de Volksunie viel langzaam uit elkaar. Nu bij de verkiezingen is het nog altijd het zelfde soepje. Federaal minister Jambon zegt het zo, Vlaamse minister Homans zegt het weer anders. De administratieve rompslomp is nog altijd een heikel punt , daar kan ik me in blijven ergeren. Splits België gewoon, dan zal het een stuk eenvoudiger zijn. Vlaanderen onafhankelijk, dat is voor mij nog altijd de beste keuze. Een volk dat op zichzelf leeft is een logische keuze. Kijk maar naar Tsjechië en Slovakije, dat gaat nu veel beter, ze komen heel goed overeen. Dat zou hier ook kunnen: Vlamingen en Walen broederlijk naast elkaar.
Hoe blik je terug op de afgelopen zes jaar?
Ik zal beginnen met het goede. We hebben een zeer werkzaam bestuur gehad met een actieve burgemeester en schepenen. En ten opzichte van de hogere overheid is dit bestuur niet zo dwars geweest als het vorige. Vroeger spraken we bij wijze van grap het woord Brussel uit in de gemeenteraad en konden we burgemeester Mondelaers op stang jagen. Webers had gelijk toen hij zei dat Beringen is blijven stilstaan door de schuld van Mondelaers. De soap met de rijkswachtkazerne bijvoorbeeld is een flater van Mondelaers. Nu gaat dat allemaal veel beter. Van de andere kant zijn er ook veel zaken die nu nog mislopen. Een eenvoudig bankje zetten, is soms nog te moeilijk. Een grote fout is het feit dat ze de handel allemaal naar Beringen centrum willen brengen en nog meer handel willen aantrekken op de Sinte-Lutgarte site. Laat ons eerst eens zorgen dat de leegstand in het centrum is weggewerkt en dan pas denken aan een mogelijke uitbreiding. De nieuwe kanaalbrug in Beringen is nog een probleem. Voetgangers moeten daar trappen gaan nemen. Net zoals bij het treinstation, ik ben moeilijk te been en trappen nemen is pijnlijk. Het lokaal bestuur moet meer lef hebben om tegen hogere instanties hun menig te zeggen. Er moet meer gelobbyd worden in Brussel. Ik kan zo nog wel even doorgaan.
Burgemeester worden zit er niet in voor u?
Er is nog altijd een cordon tegen ons maar werken vanuit de oppositie loont ook. Wat het programma destijds was van het Vlaams Blok, dat is voor een groot stuk uitgevoerd. Soms wel in een afgeslankte vorm. Ook op lokaal vlak kunnen we hier en daar onze stempel drukken. Die grote plannen met jachthavens, woontorens en veel winkels in het centrum, laat die weg. Handelaars onder druk zetten om te verhuizen, dat kan toch niet. Ik ben blij met mijn werk in de gemeenteraad. Hier en daar kunnen we eens wat corrigeren of aanpassen. Ik voel me zeker nuttig als oppositielid.