Vandaag onze laatste lijstrekker en dat is burgemeester Thomas Vints (CD&V). Hij werd zes jaar geleden voor het eerst burgemeester en nam de sjerp over van Maurice Webers. Met zijn jeugdig enthousiasme heeft zijn ambities getoond. Hij wil graag, zoals hij het in zijn campagne zegt, nog eens zes jaar vlammen voor Beringen.
Hoe kijk je terug op de afgelopen zes jaar? “In onze vorige campagne vertelden we dat Beringen mee ambitie verdiende en dat hebben we geprobeerd in de markt te zetten. Veel zaken zijn gerealiseerd, groot en klein. De opening van het nieuwe Stadhuis en de heraanleg van het nieuwe marktplein, zijn mooie realisaties. De grootschalige bouwprojecten die de verstedelijking inzette, we nu gaan de hoogte in en we verdichten de kernen. Kleine projecten zoals de dorpscinema en de Parkies in Beverlo tonen de nood aan en worden geapprecieerd door de burgers. Ook de site Regina Mundi, de bouw van de nieuwe COR, het nieuwe jeugdhuis en een nieuwe kinderopvang zijn mooie realisaties. Ondanks de verschillende crisissen zoals corona, Oekraïne en de energiecrisis hebben we onze plannen op de rails kunnen houden. Trots ben ik ook op de inzet rond het mentaal welzijn van jongeren met het OverKophuis en het JAC".
Wat had beter gekund?
“De snelheid en de doorloop van een aantal zaken. We hebben de afgelopen zes jaar flink geïnvesteerd, het hoogste bedrag ooit, maar een aantal zaken zijn nog blijven liggen. Jammer bijvoorbeeld is dat de ontwikkeling van het Koersels Kapelleke nog niet is doorgegaan. Het was eerst een project van de Provincie maar die trok de stekker eruit. Dat komt er nog aan. Maar soms duren procedures lang, zo kochten we in Beringen de serres van Laenen om daar een nieuwe RUP mogelijk te maken. Maar je bent ook afhankelijk van andere partners zoals AWV".
Hoe was de samenwerking met de coalitiepartners?
“Ik denk dat we goed en hard gewerkt hebben als één team. We hebben ook de bevoegdheden van de schepen juist kunnen matchen. We hebben een heel aanwezig en betrokken schepencollege gehad. De discussies zijn goed en constructief besproken”.
Hoe heb je naar de oppositie gekeken?
“Met gemende gevoelens, bij momenten was de oppositie vrij mak. Groen heeft op een actieve manier oppositie gevoerd, de anderen waren zeer matig en mak”.
Gaan jullie, indien mogelijk, verder met deze ploeg?
“We moeten eerst kijken hoe de kiezer de puzzel. Als ik naar de verschillende programma’s kijk, liggen die niet heel ver uit elkaar. Er is geen stemplicht meer, dus dat is nog een onbekende factor. Bij de vorige verkiezingen kwam ook al 16% niet opdagen of stemde blanco”.
Wat wil je de komende zes jaar realiseren?
“Het Koersels Kapelleke, de ontwikkeling van de vrijetijdssite in Paal en de herinrichting van Beverlo. Het laatste hebben we zelf stopgezet omdat de plannen niet goed genoeg waren. Dat zijn drie grote plannen die nog op tafel liggen. Met be-MINE gaat het de goede richting uit maar ook daar staan nog wat ontwikkelingen op stapel zoals het Houtpark, be-Nature en Mineset. Als ik burgemeester mag blijven, wil ik op de ingeslagen weg verdergaan. We hebben op vlak van mobiliteit nog stappen te zetten. We hebben nog grote dossiers zoals de Heerbaan, de Industrieweg en de Tessenderlosesteenweg. Ruimte om de ondernemen is ook nog een aandachtspunt, we hebben onze laatste eigen industriegronden verkocht. We moeten uitkijken naar nieuwe ruimtes om te ondernemen. Beringen als talentenstad wil ik nog verder uitbouwen. Iedereen heeft talent en die willen we goed kunnen inzetten. We hebben ook ingezet op participatie, met wisselend succes, maar we gaan samen met de burger ook op dat pad verder. We moeten wel nog meer vertellen wat we doen en waarom.
Het vergroeningsproject bijvoorbeeld, roept weerstand op maar dat is wel degelijk nodig”.